Bułeczki cytrynowe

Bułeczki  cytrynowe

W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni  Majanka zaproponowała bułeczki cytrynowe. Od razu wiedziałam, że je zrobię bo bardzo lubię cytrynowe smaki  zwłaszcza  w wypiekach. Bułeczki wyszły fantastyczne, chociaż wyrabiając ciasto wcale tak nie myślałam bo bardzo kleiło się do rąk,  Dziękuję Majance za wynalezienie świetnego przepisu, napewno jeszcze nie raz do niego powrócę:)

Zdjęcie - Bułeczki  cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300 g mąki
  •  6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  •  1 jajko, płatki migdałów do posypania


Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawic na 5 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny). Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów (można kruszonką).

Piekarnik nagrzać do 200 st C, wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego:)


Zdjęcie - Bułeczki  cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami!

 

Kategorie przepisów