Bułeczki brioche

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda?

Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki, równie dobrze spisze się jednak najzwyklejsza blaszka na muffiny.

Składniki:

220 g mąki
100 g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki letniej wody
2 jajka
15 g drożdży
szczypta soli

+ 1 żółtko

Do wody wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, do czasu, aż pojawi się pianka. Masło wyciągamy z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy drożdże wymieszane z  jajkami.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz wyrabiamy.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek ciasta. Przy formowaniu bułeczek ciasto jest dosyć klejące, warto jednak nie dodawać w miarę możliwości dużo mąki – dzięki temu gotowe bułeczki będą bardziej puszyste.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W każdej bułeczce formujemy małe zagłębienie i wkładamy mniejszy kawałek ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 15 minut.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki podajemy na ciepło razem z masłem/żółtym serem/czekoladą.

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Przepisy z tych kategorii

Różane brioszki

Różane brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Brioszki metodą tartine

Brioszki metodą tartine

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki korzenne

Bagietki korzenne

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Fougasse
2

Fougasse

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Brioszki z zarodkami pszennymi

Brioszki z zarodkami pszennymi

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Pain d’Epi Bułeczki jak kłos pszenicy – przepis
1

Pain d’Epi Bułeczki jak kłos p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake