Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Zdjęcie - Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 8

Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni podkreśla jednak fakt, że im prościej przyrządzimy szparagi, tym lepiej wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut.

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min

Ingredients

  1. 1 arkusz ciasta francuskiego
  2. 225 g szparagów zielonych
  3. 30 g parmezanu
  4. 60 g szynki parmeńskiej
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. 1 jajko
  7. 1 łyżka wody
  8. pieprz czarny
  9. sól morska

Instructions

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy na zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują równie doskonale.

Notes

  1. Do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami.

Przepisy z tych kategorii

 Mini croissanty ze szparagami
1

Mini croissanty ze szparagami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pieczone białe szparagi z sezamem
1

Pieczone białe szparagi z seza…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Pierwszy maja i pierwsze szparagi w tym  roku
1

Pierwszy maja i pierwsze szpar…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szparagi w cieście francuskim
2

Szparagi w cieście francuskim

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Przepis na szparagi chrupiące
5

Przepis na szparagi chrupiące

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Szparagi pieczone w piekarniku – sezon zaczynamy
1

Szparagi pieczone w piekarniku…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu