Budyń waniliowy z czarnymi porzeczkami
przepis:
250 ml mleka
1 łyżeczka masła
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniacznej
1 żółtko
0,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 mleka,żółtko i mąkę ziemniaczaną ubić na pianę.
Pozostałą część mleka podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym.
Do podgrzanego mleka dolać powoli ciagle mieszając żółtko ubite z mąką ziemniaczaną.
Masę w dalszym ciągu gotować mieszając aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło.
Porzeczki zagotować z cukrem i wodą.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dolać do gotujących się owoców.
Gotować aż kisiel zgęstnieje.
Do dwóch salaterek na dno wyłożyć po łyżce porzeczek, nastęnie warstwę budyniu, wastwę porzeczek, warstwę budyniu.
Na wierzchu budyniu wyłożyć resztę kisielu porzeczkowego.
1 łyżeczka masła
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniacznej
1 żółtko
0,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 mleka,żółtko i mąkę ziemniaczaną ubić na pianę.
Pozostałą część mleka podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym.
Do podgrzanego mleka dolać powoli ciagle mieszając żółtko ubite z mąką ziemniaczaną.
Masę w dalszym ciągu gotować mieszając aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło.
Porzeczki zagotować z cukrem i wodą.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dolać do gotujących się owoców.
Gotować aż kisiel zgęstnieje.
Do dwóch salaterek na dno wyłożyć po łyżce porzeczek, nastęnie warstwę budyniu, wastwę porzeczek, warstwę budyniu.
Na wierzchu budyniu wyłożyć resztę kisielu porzeczkowego.