Budyń domowy

Budyń domowy to jeden z pyszniejszych i prostszych deserów, które szybko przygotujesz w domu. Kremowy, delikatny, dosyć słodki wykonywany na żółtkach. Ostatnio bardzo często zamieniamy go na ten budyń z proszku, który według mnie nie ma smaku. Budyń domowy przy tym gotowym jest bezkonkurencyjny i ma zupełnie inny smak. W środku znajdziesz przepis kroku po kroku ze zdjęciami.

W przygotowaniu budyniu domowego bardzo ważne jest dokładnie połączenie żółtek z cukrem, mąkami i później z mlekiem. Najlepiej używać do tego trzepaczki lub miksera. Jeśli Ci się zdarzą grudki w budyniu najlepszym sposobem jest przepuszczenie przez sitko. Pozbędziesz się ich w ten szybki sposób.

Jeśli nie lubisz tzw. kożucha na budyniu koniecznie po ugotowaniu wierzch przykryj folią spożywczą. Powietrze w ten sposób się nie dostanie i kożuch nie powstanie.

Najlepszy budyń domowy to ten, w którym są żółtka. Nadają one nie tylko delikatności, ale sprawiają, że ma bardzo kremową i nieporównywalnie lepszą konsystencję od tej bez nich.

Budyń domowy możesz łączyć z masłem i wtedy uzyskać pyszny krem budyniowy. Idealny z owocami, sosami lub po prostu bez dodatków.

Budyń domowy nie ma konkurencji i szukając dobrych smaków warto spróbować tego deseru. To co klasyczne, ale wykonane w tradycyjny sposób może zupełnie inaczej smakować.

TUTAJ znajdziesz przepis na budyń w wersji z kaszy jaglanej.

Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BUDYŃ DOMOWY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 3 pucharki

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła lub margaryny (opcjonalnie)

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wanilie oraz przesiane mąki, ponownie mieszamy. Do masy dodajemy niewielką ilość mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Wlewamy pozostałą ilość mleka cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki koniecznie przecedź przez sitko). Przelewamy do rondelka i cały czas mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli chcesz zjeść go później koniecznie wierzch budyniu przykryj folią spożywczą. W ten sposób nie powstanie kożuch.

Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotleciki jajeczne II
1

Kotleciki jajeczne II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Omlet biszkoptowy
1

Omlet biszkoptowy

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Omlet a’la pizza Margherita
3

Omlet a’la pizza Margherita

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto na białkach – babka waniliowa
3

Ciasto na białkach – babka wan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty