Budyń domowy

Budyń domowy to jeden z pyszniejszych i prostszych deserów, które szybko przygotujesz w domu. Kremowy, delikatny, dosyć słodki wykonywany na żółtkach. Ostatnio bardzo często zamieniamy go na ten budyń z proszku, który według mnie nie ma smaku. Budyń domowy przy tym gotowym jest bezkonkurencyjny i ma zupełnie inny smak. W środku znajdziesz przepis kroku po kroku ze zdjęciami.

W przygotowaniu budyniu domowego bardzo ważne jest dokładnie połączenie żółtek z cukrem, mąkami i później z mlekiem. Najlepiej używać do tego trzepaczki lub miksera. Jeśli Ci się zdarzą grudki w budyniu najlepszym sposobem jest przepuszczenie przez sitko. Pozbędziesz się ich w ten szybki sposób.

Jeśli nie lubisz tzw. kożucha na budyniu koniecznie po ugotowaniu wierzch przykryj folią spożywczą. Powietrze w ten sposób się nie dostanie i kożuch nie powstanie.

Najlepszy budyń domowy to ten, w którym są żółtka. Nadają one nie tylko delikatności, ale sprawiają, że ma bardzo kremową i nieporównywalnie lepszą konsystencję od tej bez nich.

Budyń domowy możesz łączyć z masłem i wtedy uzyskać pyszny krem budyniowy. Idealny z owocami, sosami lub po prostu bez dodatków.

Budyń domowy nie ma konkurencji i szukając dobrych smaków warto spróbować tego deseru. To co klasyczne, ale wykonane w tradycyjny sposób może zupełnie inaczej smakować.

TUTAJ znajdziesz przepis na budyń w wersji z kaszy jaglanej.

Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BUDYŃ DOMOWY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 3 pucharki

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła lub margaryny (opcjonalnie)

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wanilie oraz przesiane mąki, ponownie mieszamy. Do masy dodajemy niewielką ilość mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Wlewamy pozostałą ilość mleka cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki koniecznie przecedź przez sitko). Przelewamy do rondelka i cały czas mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli chcesz zjeść go później koniecznie wierzch budyniu przykryj folią spożywczą. W ten sposób nie powstanie kożuch.

Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jaglane knedle z truskawkami

Jaglane knedle z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasteczka truskawkowe
1

Proste ciasteczka truskawkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Orientalne pulpety z piersi ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ślimaczki truskawkowe

Ślimaczki truskawkowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Dorsz zapiekany z porami
2

Dorsz zapiekany z porami

figmara figmara
figowe smaki

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Mini serniczki w szklankach
1

Mini serniczki w szklankach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owoce leśne z chia
1

Owoce leśne z chia

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Deser jogurtowy – najprostszy i najsmaczniejszy
1

Deser jogurtowy – najprostszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rabarbarowy deser jogurtowy
2

Rabarbarowy deser jogurtowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Panna cotta z kefirem i rabarbarem

Panna cotta z kefirem i rabarb…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake