Budyń domowy

Budyń domowy to jeden z pyszniejszych i prostszych deserów, które szybko przygotujesz w domu. Kremowy, delikatny, dosyć słodki wykonywany na żółtkach. Ostatnio bardzo często zamieniamy go na ten budyń z proszku, który według mnie nie ma smaku. Budyń domowy przy tym gotowym jest bezkonkurencyjny i ma zupełnie inny smak. W środku znajdziesz przepis kroku po kroku ze zdjęciami.
W przygotowaniu budyniu domowego bardzo ważne jest dokładnie połączenie żółtek z cukrem, mąkami i później z mlekiem. Najlepiej używać do tego trzepaczki lub miksera. Jeśli Ci się zdarzą grudki w budyniu najlepszym sposobem jest przepuszczenie przez sitko. Pozbędziesz się ich w ten szybki sposób.
Jeśli nie lubisz tzw. kożucha na budyniu koniecznie po ugotowaniu wierzch przykryj folią spożywczą. Powietrze w ten sposób się nie dostanie i kożuch nie powstanie.
Najlepszy budyń domowy to ten, w którym są żółtka. Nadają one nie tylko delikatności, ale sprawiają, że ma bardzo kremową i nieporównywalnie lepszą konsystencję od tej bez nich.
Budyń domowy możesz łączyć z masłem i wtedy uzyskać pyszny krem budyniowy. Idealny z owocami, sosami lub po prostu bez dodatków.
Budyń domowy nie ma konkurencji i szukając dobrych smaków warto spróbować tego deseru. To co klasyczne, ale wykonane w tradycyjny sposób może zupełnie inaczej smakować.
TUTAJ znajdziesz przepis na budyń w wersji z kaszy jaglanej.
BUDYŃ DOMOWY
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 3 pucharki
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
- 2 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła lub margaryny (opcjonalnie)
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wanilie oraz przesiane mąki, ponownie mieszamy. Do masy dodajemy niewielką ilość mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Wlewamy pozostałą ilość mleka cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki koniecznie przecedź przez sitko). Przelewamy do rondelka i cały czas mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli chcesz zjeść go później koniecznie wierzch budyniu przykryj folią spożywczą. W ten sposób nie powstanie kożuch.