Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką
Nie jestem specjalistką od angielskiej kuchni, jednak ‚scones’ chodziły za mną już od dłuższego czasu.
Te maślane ciasteczka świetnie pasują do filiżanki herbaty, choć w moim przekonaniu i z kawą łączą się znakomicie.
Moje podałam z bitą śmietanką i owocami (truskawkami, borówkami), świetnie sprawdzą się jednak także w klasycznym zestawieniu z dobrym masłem i konfiturą.
Proporcje na ok. 8 ciasteczek o średnicy 6 cm.
Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 3 łyzki
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- sól - duża szczypta
- masło - 50 g, zimne
- jajko - 1 szt
- kefir - 1/4 szklanki (w oryginalnych przpisach strosuje się kremówkę)
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
- gruby cukier - 1-2 łyżki, do ozdoby
- truskawki - 8 dużych szt
- borówki - 1/2 szklanki
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- cukier puder - 1 łyżka
W misce połącz mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozdrobnij (np widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj jajko i kefir, wymieszaj (szybko i niezbyt dokładnie). Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, palcami (ewentualnie wałkiem) i uformuj pacek ok. 2 cm grubości. Wykrawaj foremką okręgi ciasta, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch posmaruj odrobiną śmietanki kremówki i obsyp grubym cukrem. Piecz do zarumieniania ok 10 minut w temp. 200 oC.
Ostudzone ciasteczka przekrój na pół. W środek nałóż porcję ubitej śmietanki i owoce. Truskawki możesz wcześniej pokroić na małe kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na kwadrans, żeby puściły sok.