Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką

Nie jestem specjalistką od angielskiej kuchni, jednak ‚scones’ chodziły za mną już od dłuższego czasu.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te maślane ciasteczka świetnie pasują do filiżanki herbaty, choć w moim przekonaniu i z kawą łączą się znakomicie.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje podałam z bitą śmietanką i owocami (truskawkami, borówkami), świetnie sprawdzą się jednak także w klasycznym zestawieniu z dobrym masłem i konfiturą.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 8 ciasteczek o średnicy 6 cm.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 3 łyzki
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • sól - duża szczypta
  • masło - 50 g, zimne
  • jajko - 1 szt
  • kefir - 1/4 szklanki (w oryginalnych przpisach strosuje się kremówkę)
  • naturalny ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • gruby cukier - 1-2 łyżki, do ozdoby
  • truskawki - 8 dużych szt
  • borówki - 1/2 szklanki
  • śmietanka kremówka - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
Sposób przygotowania

W misce połącz mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozdrobnij (np widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj jajko i kefir, wymieszaj (szybko i niezbyt dokładnie). Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, palcami (ewentualnie wałkiem) i uformuj pacek ok. 2 cm grubości. Wykrawaj foremką okręgi ciasta, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch posmaruj odrobiną śmietanki kremówki i obsyp grubym cukrem. Piecz do zarumieniania ok 10 minut w temp. 200 oC.

Ostudzone ciasteczka przekrój na pół. W środek nałóż porcję ubitej śmietanki i owoce. Truskawki możesz wcześniej pokroić na małe kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na kwadrans, żeby puściły sok.

Przepisy z tych kategorii

Shortbread, czyli szkockie ciastka maślane

Shortbread, czyli szkockie cia…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

„Scones” z borówkami

„Scones” z borówkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem

Szkockie Petticoat Tails pachn…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka
6

Shortbread - tradycyjne szkock…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
1

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty biszkopt
1

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym

Makaron z pulpecikami z indyka…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki

Zrazy mielone z kapustą

Zrazy mielone z kapustą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne