Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką

Nie jestem specjalistką od angielskiej kuchni, jednak ‚scones’ chodziły za mną już od dłuższego czasu.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te maślane ciasteczka świetnie pasują do filiżanki herbaty, choć w moim przekonaniu i z kawą łączą się znakomicie.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje podałam z bitą śmietanką i owocami (truskawkami, borówkami), świetnie sprawdzą się jednak także w klasycznym zestawieniu z dobrym masłem i konfiturą.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 8 ciasteczek o średnicy 6 cm.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 3 łyzki
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • sól - duża szczypta
  • masło - 50 g, zimne
  • jajko - 1 szt
  • kefir - 1/4 szklanki (w oryginalnych przpisach strosuje się kremówkę)
  • naturalny ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • gruby cukier - 1-2 łyżki, do ozdoby
  • truskawki - 8 dużych szt
  • borówki - 1/2 szklanki
  • śmietanka kremówka - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
Sposób przygotowania

W misce połącz mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozdrobnij (np widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj jajko i kefir, wymieszaj (szybko i niezbyt dokładnie). Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, palcami (ewentualnie wałkiem) i uformuj pacek ok. 2 cm grubości. Wykrawaj foremką okręgi ciasta, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch posmaruj odrobiną śmietanki kremówki i obsyp grubym cukrem. Piecz do zarumieniania ok 10 minut w temp. 200 oC.

Ostudzone ciasteczka przekrój na pół. W środek nałóż porcję ubitej śmietanki i owoce. Truskawki możesz wcześniej pokroić na małe kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na kwadrans, żeby puściły sok.

Przepisy z tych kategorii

Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)
1

Oatcakes - szkockie krakersy o…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Shortbread, czyli szkockie ciastka maślane

Shortbread, czyli szkockie cia…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

„Scones” z borówkami

„Scones” z borówkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem

Szkockie Petticoat Tails pachn…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka
6

Shortbread - tradycyjne szkock…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Coleslaw z sosem farmerskim

Coleslaw z sosem farmerskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki scones
3

Bułeczki scones

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Falafel Scotch eggs - wegetariańskie jajka po szkocku z ciecierzycą

Falafel Scotch eggs - wegetari…

food² food²
Food Square

Jajka po szkocku
2

Jajka po szkocku

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drop scones - szkockie naleśniki
1

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena