Brownie z wisniami i kokosem
Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Klasyka kuchni amerykańskiej w innowacyjnym wydaniu. Brownie czekoladowe z pysznymi wiśniami i delikatnymi wiórkami kokosowymi.
Przepyszne ciasto, doskonałe na deser do kawy.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej powyżej 75%
- 65 g masła
- 400 g wisni z kompotu lub swieżych
- 60 g białego cukru
- 40 g brązowego cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub rumowego
- 60 g mąki pszennej
- 110 g wisni kandyzowanych
- 140 ml mleka skondensowanego
- 75 g wiórków kokosowych
- 4 krople czerwonego barwnika organicznego
Wykonanie:
- Czekoladę 120 g rozpuścić z masłem 60 g w kąpieli wodnej.
- Dodać wisnie bez pestek i wymieszać.
- Jajka ubić z cukrami i ekstraktem waniliowym lub rumowym.
- Dodać przesianą mąkę i wisnie w czekoladzie.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Formę keksową o wymiarach 24 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku /bez termo obiegu/ 170 st. C przez 20 minut.
- W między czasie przygotować masę kokosową.
- Wisnie kandyzowane pokroić na połówki, dodać mleko i wiórki kokosowe i czerwony barwnik, wymieszać.
- Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.
- Piec ponownie przez 35 minut lub do suchego patyczka.
- Pozostałą czekoladę rozpuścić z pozostałym masłem i gorącą polać wierzch ciasta.
- Posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego ?