Brownie z orzechami - walentynkowe
Uczucie do drugiej osoby powinniśmy okazywać codziennie, a nie tylko w Walentynki.
Przyjęło się jednak w naszej tradycji, że to wtedy tę miłość okazujemy bardziej.
Prezenty, kwiatki, czekoladki i inne takie królują w galeriach i sklepach.
Nijak się ma to jednak do smakołyków zrobionych własnoręcznie, od serca.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, czekoladowe brownie z orzechami.
Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne – śmiało mogą je przyrządzić również panowie, którzy na co dzień od kuchni uciekają!
Wycięte w kształcie serca jest idealnym pomysłem właśnie na ten wyjątkowy dzień.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( ok. 4 szt )
* czekolada ( ja użyłam Lindt Excellence 70% cacao ) – 100 g
* masło – 125 g
* cukier – 125 g
* jajko – 2 szt
* mąka pszenna – 35 g
* kakao – 20 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* orzechy ( u mnie ziemne ) – ok. 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Foremkę ( np. keksówkę ) smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy lekko ubite w osobnej miseczce jajka i dokładnie miksujemy.
Dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki, wyrównujemy.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut.
Gotowe ciasto powinno być lekko sprężyste, lekko wilgotne w środku.
Studzimy i za pomocą foremek wycinamy serca.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy.
Smacznego!
DRUKUJ: