Brownie z masłem orzechowym i sezamem
Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi. Idealne, wilgotne brownies, z cudowną czekoladową skorupką na zewnątrz, a w środku niespodzianka - lekko słone masło orzechowe z kawałkami orzechów. Brzmi wspaniale, prawda? :) W oryginalnym przepisie była jeszcze biała czekolada, ja jej nie dałam, natomiast posypałam ciasto sezamem. Ta porcja ciasta jest niewielka (nam wystarczyła), więc jeśli macie chęć na większą ilość albo spodziewacie się gości, po prostu pomnóżcie składniki razy dwa. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada, nic dodać nic ująć - polecam. :)
Brownie z masłem orzechowym i sezamem zrobiłam z okazji Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Anitka.
Źródło przepisu: Raspberries and Cream.
Składniki:
*225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
*225 g masła
*300 g drobnego cukru
*3 jajka, lekko roztrzepane
*75 g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki (nie dodawałam czekolady)
*200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami
*sezam do posypania (mój dodatek)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm (użyłam silikonowej kwadratowej formy).
Czekoladę i masło umieścić w garnku i rozpuścić na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić.
W oddzielnej dużej misce ubić cukier i jajka przez kilka minut do białości. Wlać rozpuszczoną czekoladę i kontynuować ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
Wylać masę do przygotowanej foremki i posypać wierzch białą czekoladą (nie dawałam czekolady, posypałam sezamem). Za pomocą łyżeczki wyłożyć w kilku miejscach masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzić je, tak aby powstały "esy-floresy".
Piec przez ok 30-35 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kwadraty.
Smacznego :)