Brownie z masłem orzechowym i chrupiącymi orzechami
Tak – jest to najlepsze na świecie brownie!
Przepis miałam opublikować dopiero za tydzień, ale szumu jaki zrobiliście wokół niego na moim facebooku nie mogłam pozostawić obojętnie!
Spięłam poślady i oto jest – najlepsze brownie na świecie!
Idealnie wilgotne, mocno czekoladowe … perfekcyjne!
Dodatek prawdziwego masła orzechowego i chrupiących orzeszków sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 20 x20 – wyjdzie niższe
blacha keksówka 10 x 20 wyjdzie wyższe
tortownica 22 cm )
* miękkie masło – 185 g
* gorzka czekolada – 185 g
* duże jajka – 2 szt
* cukier puder – ok. 270 g
* kakao – 40 g
* mąka pszenna – 85 g
* mleczna czekolada posiekana – 100 g
DODATKOWO:
*prawdziwe masło orzechowe + ulubione prażone orzechy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Gorzką czekoladę umieszczamy w miseczce, dodajemy masło, roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Jajka ( 2 duże lub 3 mniejsze ) ubijamy z cukrem na puch, wlewamy roztopioną czekoladę z masłem, mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i kakao, ponownie mieszamy i dorzucamy posiekaną czekoladę.
Całość wylewamy do foremki wyłożonej papierem, pieczemy ok. 25-30 minut / 180C, studzimy.
*Uwaga! Jeśli chcemy by konsystencja była bardziej płynna – czas krótki , jeśli bardziej zbita – czas dłuższy )
Całość smarujemy masłem orzechowym i obficie posypujemy prażonymi ulubionymi orzeszkami.
Smacznego!