Brownie owocami sezonowymi (Brownie with sezonal fruits)
Cóż dużo mówić, dobremu b r o w n i e się nie oprę. Najważniejsze, żeby nie piec go za długo i nie przesuszyć.
Musi być miękkie i cudnie zakalcowate w środku, lekko tylko ścięte. Z chrupiącymi krawędziami.
I d e a l n e.
ps.
I b a n a l n e do zrobienia. Nie wyobrażam sobie, co można by tu zepsuć :)
Robicie? Powodzenia!
Brownie. Z sezonowymi owocami.
/przepis z bloga Marty - Pass The Food - dziękuje!/
200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
200 g niesolonego masła
180 g cukru trzcinowego
130 g mąki pszennej
ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub ekstrakt waniliowy)
4 jajka
garść ulubionych owoców, u mnie czerwone porzeczki i maliny
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C.
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem. Odstawiamy do wystudzenia (nie może być całkiem gorąca).
Jajka, cukier i wanilię ubijmay krótko trzepaczką balonową. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Partiami wlewamy roztopioną czekoladę z masłem, mieszamy. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Małą foremkę (użyłam tortownicy o średnicy 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej masę.
Pieczemy, aż ciasto się zetnie (środek ma pozostać lekko płynny) - u mnie zajęło to 35 minut i brownie było idealne. Miękkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami.
Podajemy posypane owocami sezonowymi.
Smacznego!
Brownie. With sezonal fruits.
/Receipe from this page/
200 g dark chocolate (minimum 70% cocoa) 200 g unsalted butter 180 g brown sugar 130 g of all purpose wheat flour grains of half a vanilla pod (or vanilla extract) 4 eggs
a handful of favorite fruits, I used red currants and raspberries
Preheat oven to 160 C degrees.
In a saucepan, melt the chocolate with the butter. Set aside to cool (it just cannot be hot).
Whisk briefly eggs, sugar and vanilla. Add flour and mix thoroughly. Pour melted chocolate into the eggs mixture, mix until combine. The mixture should be thick and glossy.
Pour into a 21 centimeters round cake tin lined with non-stick baking paper and bake for 30–35 minutes or until set. It took me 35 minutes and the brownie was perfect. Soft in the middle, with slightly crispy edges.
Serve sprinkled with seasonal fruits.