Brownie owocami sezonowymi (Brownie with sezonal fruits)


Zdjęcie - Brownie. Z owocami sezonowymi. (Brownie with sezonal fruits) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Cóż dużo mówić, dobremu b r o w n i e się nie oprę. Najważniejsze, żeby nie piec go za długo i nie przesuszyć.
Musi być miękkie i cudnie zakalcowate w środku, lekko tylko ścięte.  Z chrupiącymi krawędziami.

I d e a l n e.
ps.
I b a n a l n e do zrobienia. Nie wyobrażam sobie, co można by tu zepsuć :)
Robicie? Powodzenia!



Zdjęcie - Brownie. Z owocami sezonowymi. (Brownie with sezonal fruits) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brownie. Z sezonowymi owocami.
/przepis z bloga Marty - Pass The Food - dziękuje!/

200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

200 g niesolonego masła

180 g cukru trzcinowego

130 g mąki pszennej

ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub ekstrakt waniliowy)

4 jajka

garść ulubionych owoców, u mnie czerwone porzeczki i maliny


Piekarnik nagrzewamy do 160 st C.

W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem. Odstawiamy do wystudzenia (nie może być całkiem gorąca).
Jajka, cukier i wanilię ubijmay krótko trzepaczką balonową. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Partiami wlewamy roztopioną czekoladę z masłem, mieszamy. Masa powinna być gęsta i lśniąca.

Małą foremkę (użyłam tortownicy o średnicy 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej masę.
Pieczemy, aż ciasto się zetnie (środek ma pozostać lekko płynny) - u mnie zajęło to 35 minut i brownie było idealne. Miękkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami.

Podajemy posypane owocami sezonowymi.

Smacznego!


Brownie. With sezonal fruits.
/Receipe from this page/

200 g dark chocolate (minimum 70% cocoa) 200 g unsalted butter 180 g brown sugar 130 g of all purpose wheat flour grains of half a vanilla pod (or vanilla extract) 4 eggs
a handful of favorite fruits, I used red currants and raspberries


Preheat oven to 160 C degrees.

In a saucepan, melt the chocolate with the butter. Set aside to cool (it just cannot be hot).
Whisk briefly eggs, sugar and vanilla. Add flour and mix thoroughly. Pour melted chocolate into the eggs mixture, mix until combine. The mixture should be thick and glossy.

Pour into a 21 centimeters round cake tin lined with non-stick baking paper and bake for 30–35 minutes or until set. It took me 35 minutes and the brownie was perfect. Soft in the middle, with slightly crispy edges.

Serve sprinkled with seasonal fruits.



Zdjęcie - Brownie. Z owocami sezonowymi. (Brownie with sezonal fruits) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brownie. Z owocami sezonowymi. (Brownie with sezonal fruits) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto ze śmietaną i malinami
5

Czekoladowe ciasto ze śmietaną…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Ciasto czekoladowe z  malinami
7

Ciasto czekoladowe z malinami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czekoladowe ciasto z malinami
17

Czekoladowe ciasto z malinami

evenka evenka
Arabeska

Sernikobrownies z  malinami
30

Sernikobrownies z malinami

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową

Idealne ciasto na zdrowszą piz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem

Truskawki z rabarbarem zapieka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

Mini serniczki limonkowe z bez…

food² food²
Food Square

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
2

Kruche ciasto z budyniem i rab…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!