Brioszka piernikowa/ Gingerbread Brioche

Maślana, pachnąca i z posmakiem piernika. Mięciutka, idealna na świateczne śniadanie, ale nie tylko.  Świeża, pysznie smakuje z samym masłem, ale mozna je również posmarować ulubiona konfiturą, doskonale pasuje cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa i wiśniowa. Jesli straci świeżość mozna zrobić z niej doskonałe tosty. Polecam!

Zdjęcie - Brioszka piernikowa/ Gingerbread  Brioche  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: White Plate/

Brioszka piernikowa/ Gingerbread Brioche

Składniki:

Zaczyn:

15g świeżych drożdży

1/2 szklanki mleka

1 łyżka cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

Ciasto właściwe:

Zaczyn

1/4 szklanki melasy

5 łyżek cukru

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1 łyzeczka soli

4 szklanki maki

5 jajek

120g masła, pokrojonego na kawałki

1/2 szklanki rodzynków

Do posmarowania:

1 jajko wymieszane z 1 łyzką śmietany

 

Zaczyn

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 30 minut, by podrosło.

Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz masła i rodzynków. Zmiksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodać masło, ponownie dobrze zmiksować oraz rodzynki i dobrze wymieszać drewnianą łyżką, albo ręką. Przykryć miskę folia i zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2 keksówki o długości 24 - 26 cm (moje były trochę większe, dlatego brioszki wyszły niższe) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mozna też upiec ciasto w tradycyjnej formie na brioche (forma na babke). Wyrośnięte ciasto włożyć do keksówek i odstawić, by znowu podrosło.

Piekarnik nagrzać do 200 st.C.

Wyrośnięte ciasto wysmarować jajkiem ze smietana, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temp. do 175 st.C i dopiekać kolejne 30 - 40 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy brioszka w środku nie jest surowa).

Ostudzic i podawać z masłem i marmoladą.

Zdjęcie - Brioszka piernikowa/ Gingerbread  Brioche  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Karpatka
1

Karpatka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Napoleonka na cieście francuskim
4

Napoleonka na cieście francusk…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kremówka- napoleonka ( szybka )
1

Kremówka- napoleonka ( szybka…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Sernik kawowy z bezą i kremem
3

Sernik kawowy z bezą i kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Karpatka
2

Karpatka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto królewskie – na Święto Trzech Króli

Ciasto królewskie – na Święto…

napiecyku napiecyku
napiecyku