Brioszka piernikowa/ Gingerbread Brioche
Maślana, pachnąca i z posmakiem piernika. Mięciutka, idealna na świateczne śniadanie, ale nie tylko. Świeża, pysznie smakuje z samym masłem, ale mozna je również posmarować ulubiona konfiturą, doskonale pasuje cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa i wiśniowa. Jesli straci świeżość mozna zrobić z niej doskonałe tosty. Polecam!
/źródło: White Plate/
Brioszka piernikowa/ Gingerbread Brioche
Składniki:
Zaczyn:
15g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
Ciasto właściwe:
Zaczyn
1/4 szklanki melasy
5 łyżek cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyzeczka soli
4 szklanki maki
5 jajek
120g masła, pokrojonego na kawałki
1/2 szklanki rodzynków
Do posmarowania:
1 jajko wymieszane z 1 łyzką śmietany
Zaczyn
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 30 minut, by podrosło.
Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz masła i rodzynków. Zmiksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodać masło, ponownie dobrze zmiksować oraz rodzynki i dobrze wymieszać drewnianą łyżką, albo ręką. Przykryć miskę folia i zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2 keksówki o długości 24 - 26 cm (moje były trochę większe, dlatego brioszki wyszły niższe) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mozna też upiec ciasto w tradycyjnej formie na brioche (forma na babke). Wyrośnięte ciasto włożyć do keksówek i odstawić, by znowu podrosło.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
Wyrośnięte ciasto wysmarować jajkiem ze smietana, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temp. do 175 st.C i dopiekać kolejne 30 - 40 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy brioszka w środku nie jest surowa).
Ostudzic i podawać z masłem i marmoladą.
smacznego:)