Brioszka doskonała

Lekka, o maślanym aromacie, rumiana bułeczka doskonała tak ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje brioszki upiekłam z myślą o obiedzie. Podałam je jeszcze ciepłe, nadziane konfiturą z cebuli i gruszek, „rwaną” wieprzowiną i kruchą czerwoną kapustą.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieczorem zaś przyszedł czas na słodki akcent. I tu bułeczki sprawdziły się idealnie w zestawieniu z dobrym masłem i moim ulubionym dżemem malinowym…

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 bułeczek.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mleko - 250 ml
  • mąka pszenna - 500 g
  • jajko - 2 szt + żółtko do posmarowania wierzchu
  • drożdże - 20 g
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • masło - 4 łyżki, miękkie
Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce- drożdże powinny zacząć pracować.

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób, aby było jednolite i gładkie.  W razie konieczności podsyp mąką, nie dodawaj jej jednak zbyt dużo, ciasto powinno pozostać lekkie, wręcz półpłynne.

Ciasto włóż do miski. Miskę przykryj folią i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie podziel ciasto na 10 równych porcji, z każdej uformuj bułeczkę. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20-25 minut do ładnego zarumienia wierzchu i spodu bułeczek.

Przepisy z tych kategorii

Chleb Rosyjski - żytni mocnorazowy

Chleb Rosyjski - żytni mocnora…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Pluszki - rosyjskie bułeczki
5

Pluszki - rosyjskie bułeczki

evenka evenka
Arabeska

Ciasto ucierane z mascarpone

Ciasto ucierane z mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bakłażany marynowane w oliwie. Smaki lata

Bakłażany marynowane w oliwie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Pleśniak z czerwonymi porzeczk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naan na maślance

Naan na maślance

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Chleb z garnka na poolish
1

Chleb z garnka na poolish

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z cukinią i kaszą kuskus

Bułeczki z cukinią i kaszą kus…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zaproszenie do lipcowej piekarni!

Zaproszenie do lipcowej piekar…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Irlandzki chleb sodowy – przepis tradycyjny

Irlandzki chleb sodowy – przep…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki!

Chleb na ciemnym piwie. Tylko…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Scones z kurkami

Scones z kurkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb