Brioszka doskonała

Lekka, o maślanym aromacie, rumiana bułeczka doskonała tak ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje brioszki upiekłam z myślą o obiedzie. Podałam je jeszcze ciepłe, nadziane konfiturą z cebuli i gruszek, „rwaną” wieprzowiną i kruchą czerwoną kapustą.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieczorem zaś przyszedł czas na słodki akcent. I tu bułeczki sprawdziły się idealnie w zestawieniu z dobrym masłem i moim ulubionym dżemem malinowym…

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 bułeczek.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mleko - 250 ml
  • mąka pszenna - 500 g
  • jajko - 2 szt + żółtko do posmarowania wierzchu
  • drożdże - 20 g
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • masło - 4 łyżki, miękkie
Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce- drożdże powinny zacząć pracować.

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób, aby było jednolite i gładkie.  W razie konieczności podsyp mąką, nie dodawaj jej jednak zbyt dużo, ciasto powinno pozostać lekkie, wręcz półpłynne.

Ciasto włóż do miski. Miskę przykryj folią i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie podziel ciasto na 10 równych porcji, z każdej uformuj bułeczkę. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20-25 minut do ładnego zarumienia wierzchu i spodu bułeczek.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny - baton
1

Chleb pszenny - baton

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb Rosyjski - żytni mocnorazowy

Chleb Rosyjski - żytni mocnora…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Pluszki - rosyjskie bułeczki
5

Pluszki - rosyjskie bułeczki

evenka evenka
Arabeska

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

Chleb pszenno-żytni z ziarnami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Marynowana cebula

Marynowana cebula

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Smakowita pasta ze słonecznika

Smakowita pasta ze słonecznika

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb owsiany z ziarnami, na zakwasie

Chleb owsiany z ziarnami, na z…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Cebulowo-serowa bułka paryska

Cebulowo-serowa bułka paryska

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z czarnuszką
1

Chleb pszenny z czarnuszką

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bułki pszenno-żytnie – prosty przepis!

Bułki pszenno-żytnie – p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem

Chaczapuri – wytrawne „drożdżó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty