Brioszka doskonała

Lekka, o maślanym aromacie, rumiana bułeczka doskonała tak ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje brioszki upiekłam z myślą o obiedzie. Podałam je jeszcze ciepłe, nadziane konfiturą z cebuli i gruszek, „rwaną” wieprzowiną i kruchą czerwoną kapustą.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieczorem zaś przyszedł czas na słodki akcent. I tu bułeczki sprawdziły się idealnie w zestawieniu z dobrym masłem i moim ulubionym dżemem malinowym…

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 bułeczek.

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brioszka doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mleko - 250 ml
  • mąka pszenna - 500 g
  • jajko - 2 szt + żółtko do posmarowania wierzchu
  • drożdże - 20 g
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • masło - 4 łyżki, miękkie
Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce- drożdże powinny zacząć pracować.

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób, aby było jednolite i gładkie.  W razie konieczności podsyp mąką, nie dodawaj jej jednak zbyt dużo, ciasto powinno pozostać lekkie, wręcz półpłynne.

Ciasto włóż do miski. Miskę przykryj folią i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie podziel ciasto na 10 równych porcji, z każdej uformuj bułeczkę. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20-25 minut do ładnego zarumienia wierzchu i spodu bułeczek.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny - baton
1

Chleb pszenny - baton

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb Rosyjski - żytni mocnorazowy

Chleb Rosyjski - żytni mocnora…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Pluszki - rosyjskie bułeczki
5

Pluszki - rosyjskie bułeczki

evenka evenka
Arabeska

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pavlova

Pavlova

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit

Szarlotka pełnoziarnista z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Ukraiński śledź pieczony z nadzieniem
1

Ukraiński śledź pieczony z nad…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Rosyjskie bliny
1

Rosyjskie bliny

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rosyjskie bliny z granatem
1

Rosyjskie bliny z granatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernik rosyjski
1

Sernik rosyjski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna
1

Boeuf Strogonow - wersja orygi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie pod pierzynką
3

Śledzie pod pierzynką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny