Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową

Brioche z jogurtem i wodą  pomarańczową

W tym tygodniu w ramach Weekendowej piekarni prowadzonej przez Tilinarę padły dwie propozycje. Wiedziałam, że za chleb to ja się raczej nie wezmę, więc została mi brioszka. Ale jakoś tak podchodziłam do niej z wahaniem  i ciągle zmieniałam zdanie: piec czy nie piec. Kiedy w sklepie zabrakło dla mnie drożdży, stwierdziłam, że to znak, żeby jednak nie piec ale za chwilę pobiegłam do kolejnego i tam już drożdże były. Taka to ja jestem  zdecydowana :)Teraz nie żałuję, że jednak upiekłam brioszkę bo jest pyszna. Mięciutka, pachnąca i bardzo pulchna. Z masłem przepyszna.

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą  pomarańczową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 80 ml mleka
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 50 g jogurtu
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 20 g cukru  + cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g masła, roztopionego
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka drożdży instant  (można zastąpić świeżymi)

 
Ciasto można  przygotować ręcznie lub w mikserze. Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Kiedy urośnie dodać do mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, potem uformować bochenek o dowolnym kształcie i piec ok. 20-25 minut w 180-200 stopniach. Należy uważać na czas pieczenia.

Smacznego:)

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą  pomarańczową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów