Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia

 Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia #57  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Tili z Kuchni Szczęścia, która jest Gospodynią 57 wydania Weekendowej Piekarni wybrała dla nas dwa wspaniałe przepisy - brioche z jogurtem i wodą pomarańczową oraz chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Za chlebek wezmę się innym razem a teraz upiekłam brioche - wspaniałą, pachnącą, mięciutką. Nie udało mi się dostać wody pomarańczowej, więc za sugestią Tili dałam aromat i moja brioszka także pięknie pachnie :) Ciasto na brioche rosło wspaniale, po pierwszej godzinie wyrastania zagniotłam je krótko i uformowałam kuleczki, które poukładałam w foremce babkowej z kominkiem. Zostawiłam ją jeszcze do wyrośnięcia na ok. godzinkę i potem upiekłam. Wyszła przepyszna, pachnąca i mięciutka. Dziękuję Tili za wspaniały przepis i za pierwszą WP w Nowym Roku :)

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia #57  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:
*80 ml mleka
*1 jajko, lekko roztrzepane
*50 g jogurtu
*2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (dałam 1 aromat pomarańczowy)
*1 łyżeczka soku z cytryny 
*20 g cukru + cukier waniliowy (dodałam troszkę ekstraktu waniliowego)
*1/2 łyżeczki soli
*20 g masła, roztopionego
*350 g mąki pszennej typ 450 (u mnie typ 500)
*1 łyżeczka drożdży instant

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej kolejności (należy upewnić się jaką kolejność dodawania składników wymaga Wasza maszyna). Nastawić program podstawowy lub szybki. Brioche studzić na kratce.

Ciasto można przygotować ręcznie lub w mikserze (ja robiłam ręcznie). Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, potem uformować bochenek o dowolnym kształcie. Ja uformowałam kuleczki i włożyłam je jedną na drugiej do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem. Następnie odstawiłam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Piec brioche w małej keksówce lub na blasze/kamieniu ok. 20-25 minut w 180-200 stopniach. 

Smacznego :)

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia #57  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia #57  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Brioche z jogurtem i wodą  pomarańczową
1

Brioche z jogurtem i wodą pom…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czebureki z mięsem

Czebureki z mięsem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Jagodzianki
1

Jagodzianki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów

Scones z borówką amerykańską,…

Beti Beti
kruche babeczki

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli
1

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami