Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia

 Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia #57  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Tili z Kuchni Szczęścia, która jest Gospodynią 57 wydania Weekendowej Piekarni wybrała dla nas dwa wspaniałe przepisy - brioche z jogurtem i wodą pomarańczową oraz chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Za chlebek wezmę się innym razem a teraz upiekłam brioche - wspaniałą, pachnącą, mięciutką. Nie udało mi się dostać wody pomarańczowej, więc za sugestią Tili dałam aromat i moja brioszka także pięknie pachnie :) Ciasto na brioche rosło wspaniale, po pierwszej godzinie wyrastania zagniotłam je krótko i uformowałam kuleczki, które poukładałam w foremce babkowej z kominkiem. Zostawiłam ją jeszcze do wyrośnięcia na ok. godzinkę i potem upiekłam. Wyszła przepyszna, pachnąca i mięciutka. Dziękuję Tili za wspaniały przepis i za pierwszą WP w Nowym Roku :)

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia #57  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:
*80 ml mleka
*1 jajko, lekko roztrzepane
*50 g jogurtu
*2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (dałam 1 aromat pomarańczowy)
*1 łyżeczka soku z cytryny 
*20 g cukru + cukier waniliowy (dodałam troszkę ekstraktu waniliowego)
*1/2 łyżeczki soli
*20 g masła, roztopionego
*350 g mąki pszennej typ 450 (u mnie typ 500)
*1 łyżeczka drożdży instant

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej kolejności (należy upewnić się jaką kolejność dodawania składników wymaga Wasza maszyna). Nastawić program podstawowy lub szybki. Brioche studzić na kratce.

Ciasto można przygotować ręcznie lub w mikserze (ja robiłam ręcznie). Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, potem uformować bochenek o dowolnym kształcie. Ja uformowałam kuleczki i włożyłam je jedną na drugiej do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem. Następnie odstawiłam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Piec brioche w małej keksówce lub na blasze/kamieniu ok. 20-25 minut w 180-200 stopniach. 

Smacznego :)

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia #57  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową czyli Weekendowa Piekarnia #57  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Brioche z jogurtem i wodą  pomarańczową
1

Brioche z jogurtem i wodą pom…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cytrynowiec
3

Cytrynowiec

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny
1

Domowe galaretki pomarańczowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy