Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową
Bardzo lubię lekkie drożdżówki z masełkiem lub bez na śniadanie...
Taka jest brioszka znaleziona Liski.
A jak pachnie...
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową. Z maszyny.
Przepis: Cathy Ytak
80 ml mleka
1 jajko, lekko roztrzepane
350 g mąki pszennej typ 450
50 g jogurtu
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1/2 łyżeczki soli
20 g masła
20 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (ja kupiłam jakiś czas temu w Piotrze i Pawle)
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieścić w maszynie.
Nastawić program wyrabianie ciasta.
wyrośnięte ciasto wyjąć z maszyny, podzielic na 16 części, z każdej utoczyć kulke i ułożyć obok siebie w wysmarowanej masłem keksówce.
Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
wyrośniętą brioszkę posmarować roztrzepanym żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
Studzić na kratce.
Jeść odrywając poszczególne bułeczki od całości.
Smacznego.