Botwina z serem pleśniowym i jajkiem zapiekana w cieście francuskim
Jutro koniec lata. Mam nadzieję, że tegoroczna jesień będzie piękna, złota i nie poskąpi nam słonecznych dni. Na pożegnanie ciepłego lata proponuję pyszną botwinkę, duszoną w winie i zapiekaną w cieście francuskim czyli smak lata w jesiennym płaszczyku. Wino można zastąpić bulionem.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 duże garści botwiny (najlepiej same liście)
- 1 szalotka drobno posiekana
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 100 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól
- pieprz
- szczypta mielonej ostrej papryki
Sposób wykonania:
- botwinę dokładnie płuczemy i osuszamy,
- na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek a kiedy uwolni się jego aromat wrzucamy liście botwiny, mieszamy,
- jak liście botwinki zwiędną wlewamy wino, gotujemy tak długo aż cały płyn odparuje,
- następnie dodajemy pokruszony ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą zestawiamy z ognia, mieszamy całość i odstawiamy,
- z ciasta francuskiego wycinamy 4 kwadraty o wielkości dopasowanej do naszych kokilek, takie same kwadraty wycinamy z papieru do pieczenia,
- każdą kokilkę wykładamy ciastem ( jak widać na zdjęciu) a dno nakłuwamy widelcem,
- ciasto przykrywamy papierem do pieczenia a dla obciążenia wsypujemy np. fasolę
- tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 º C na 10 min .,
- po tym czasie wyjmujemy kokilki z piekarnika a temperaturę zmniejszamy do 160 º C,
- usuwamy z ciasta papier z fasolą a do środka wkładamy botwinę z serem, na wierz wbijamy jajko, oprószamy solą, pieprzem i odrobiną papryki,
- kokilki ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż białka się zetną.