Botwina z serem pleśniowym i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Botwina z serem pleśniowym i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Jutro koniec lata. Mam nadzieję, że tegoroczna jesień będzie piękna, złota i nie poskąpi nam słonecznych dni. Na pożegnanie ciepłego lata proponuję pyszną botwinkę, duszoną w winie i zapiekaną w cieście francuskim czyli smak lata w jesiennym płaszczyku.  Wino można zastąpić bulionem.

 

 Zdjęcie - Botwina z serem pleśniowym i jajkiem zapiekana w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  50 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 duże garści botwiny (najlepiej same liście)
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonej ostrej papryki

 

Zdjęcie - Botwina z serem pleśniowym i jajkiem zapiekana w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Sposób wykonania:

  1. botwinę dokładnie płuczemy i osuszamy,
  2. na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek a kiedy uwolni się jego aromat wrzucamy liście botwiny, mieszamy,
  3. jak liście botwinki zwiędną wlewamy wino, gotujemy tak długo aż cały płyn odparuje,
  4. następnie dodajemy pokruszony ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą zestawiamy z ognia, mieszamy całość i odstawiamy,
  5. z ciasta francuskiego wycinamy 4 kwadraty o wielkości dopasowanej do naszych kokilek, takie same kwadraty wycinamy z papieru do pieczenia,
  6. każdą kokilkę wykładamy ciastem ( jak widać na zdjęciu) a dno nakłuwamy widelcem,
  7. ciasto przykrywamy papierem do pieczenia a dla obciążenia wsypujemy np. fasolę
  8. tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 º C          na 10 min .,
  9. po tym czasie wyjmujemy kokilki z piekarnika a temperaturę zmniejszamy             do 160 º C,
  10. usuwamy z ciasta papier z fasolą a do środka wkładamy botwinę z serem, na wierz wbijamy jajko, oprószamy solą, pieprzem i odrobiną papryki,
  11. kokilki ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż białka się zetną.

Kategorie przepisów