BOTWINA NA ZIMĘ W SŁOIKACH (BEET LEAVES FOR WINTER IN JARS)

BOTWINA NA ZIMĘ W SŁOIKACH (BEET LEAVES FOR WINTER IN JARS)

 

Zdjęcie - BOTWINA NA ZIMĘ W SŁOIKACH (BEET LEAVES FOR WINTER IN JARS) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosną i latem. Jeśli chcecie zjeść taką zupę zimą, polecam zapasteryzować botwinę na zimę w słoikach. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, polecam!

 

Składniki na 8 słoików (450 ml):

  • 4 duże pęczki botwiny
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 główka czosnku

Zalewa:

  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 i 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu 10 %

Wykonanie:

Liście botwinki i łodygi starannie umyć, następnie dość drobno pokroić. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przekroić na pół.

Do wyparzonych słoików nakładać po 2-3 łyżki startych buraków, następnie nałożyć pokrojoną botwinkę wraz z łodygami. Wszystko upychać w słoikach. Na górę położyć łyżeczkę koperku i przekrojone na pół czosnki.

Z wody, soli, cukru i octu ugotować zalewę. Przestygniętą zalewą zalać przygotowaną botwinkę w słoikach. Zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów