BOTWINA NA ZIMĘ W SŁOIKACH (BEET LEAVES FOR WINTER IN JARS)
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosną i latem. Jeśli chcecie zjeść taką zupę zimą, polecam zapasteryzować botwinę na zimę w słoikach. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, polecam!
Składniki na 8 słoików (450 ml):
- 4 duże pęczki botwiny
- 1 duży pęczek koperku
- 1 główka czosnku
Zalewa:
- 2 i 1/2 litra wody
- 2 i 1/2 płaskiej łyżki soli
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 6 łyżek octu 10 %
Wykonanie:
Liście botwinki i łodygi starannie umyć, następnie dość drobno pokroić. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przekroić na pół.
Do wyparzonych słoików nakładać po 2-3 łyżki startych buraków, następnie nałożyć pokrojoną botwinkę wraz z łodygami. Wszystko upychać w słoikach. Na górę położyć łyżeczkę koperku i przekrojone na pół czosnki.
Z wody, soli, cukru i octu ugotować zalewę. Przestygniętą zalewą zalać przygotowaną botwinkę w słoikach. Zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Smacznego!