Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe.

Lubię piec… Już samo mieszanie składników sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię przyglądać się jak ciasto zmienia się pod wpływem wysokiej temperatury, lubię jego zniewalający zapach, krojenie, dekorowanie, wykładanie na piękne talerze – lubię to wszystko chyba bardziej niż samą konsumpcję…

Ostatnio przychylnie spojrzałam na wypieki, które z powodzeniem moim łasuchom posłużą za drugie śniadanie lub słodki, domowy podwieczorek. Tak więc, gdy znalazłam przepis na boterkoek, zwróciłam na niego szczególną uwagę nie tylko ze względu na obco brzmiącą nazwę.  Przeglądając listę składników czułam, że musi być smaczne i właśnie takie, jak lubię. Upiekłam, skosztowałam i wiedziałam, że muszę się z Wami nim podzielić.

Tak więc, dzielę się przepisem na przepyszne maślano-migdałowe ciasto. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, o półkruchej strukturze niemal rozpływającej się w ustach i smakowitym, nieco rustykalnym wyglądzie. Świetnie się sprawdziło do porannej kawy w zaciszu domowym, ale udało się też bez problemu zapakować kawałek do uroczej szkolnej śniadaniówki ze szczeniaczkiem, gdzie poleży aż do drugiego śniadania. Rewelacyjnie sprawi się też dla małych i dużych w porze podwieczorku.

Boterkoek – holenderski placek maślany, niezupełnie tradycyjny, bo w moim, nieco odmienionym wydaniu. Polecam i zapraszam na kawałeczek.

Zdjęcie - Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 270g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250g mąki
  • 50g drobno mielonych migdałów
  • 2jaja
  • płatki migdałowe
  • +1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Wciąż ucierając dodać 2 jajka.
  • Masę maślaną połączyć z mąką i mąką migdałową.
  • Ciasto rozsmarować na blaszce wielkości ok 20x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarować rozmąconym jajkiem, widelcem lub szpatułką zakończoną zygzakiem zrobić wzorek na całej powierzchni ciasta i posypać płatkami migdałów.
  • Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Smacznego !

Zdjęcie - Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Eklerki

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Karpatka z kremem budyniowym
1

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
1

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Jajka sadzone z hummusem i awokado
2

Jajka sadzone z hummusem i awo…

food² food²
Food Square

Ciasto monte
5

Ciasto monte

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tort Dacquoise, czyli po naszemu – Dakłas :)

Tort Dacquoise, czyli po nasze…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Swedish PRINCE Cake
2

Swedish PRINCE Cake

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Sernik na miodowych blatach

Sernik na miodowych blatach

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
2

Kotlety jajeczne z kaszą jagla…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy