Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe.
Lubię piec… Już samo mieszanie składników sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię przyglądać się jak ciasto zmienia się pod wpływem wysokiej temperatury, lubię jego zniewalający zapach, krojenie, dekorowanie, wykładanie na piękne talerze – lubię to wszystko chyba bardziej niż samą konsumpcję…
Ostatnio przychylnie spojrzałam na wypieki, które z powodzeniem moim łasuchom posłużą za drugie śniadanie lub słodki, domowy podwieczorek. Tak więc, gdy znalazłam przepis na boterkoek, zwróciłam na niego szczególną uwagę nie tylko ze względu na obco brzmiącą nazwę. Przeglądając listę składników czułam, że musi być smaczne i właśnie takie, jak lubię. Upiekłam, skosztowałam i wiedziałam, że muszę się z Wami nim podzielić.
Tak więc, dzielę się przepisem na przepyszne maślano-migdałowe ciasto. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, o półkruchej strukturze niemal rozpływającej się w ustach i smakowitym, nieco rustykalnym wyglądzie. Świetnie się sprawdziło do porannej kawy w zaciszu domowym, ale udało się też bez problemu zapakować kawałek do uroczej szkolnej śniadaniówki ze szczeniaczkiem, gdzie poleży aż do drugiego śniadania. Rewelacyjnie sprawi się też dla małych i dużych w porze podwieczorku.
Boterkoek – holenderski placek maślany, niezupełnie tradycyjny, bo w moim, nieco odmienionym wydaniu. Polecam i zapraszam na kawałeczek.
Składniki:
- 270g masła
- 150g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250g mąki
- 50g drobno mielonych migdałów
- 2jaja
- płatki migdałowe
- +1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wciąż ucierając dodać 2 jajka.
- Masę maślaną połączyć z mąką i mąką migdałową.
- Ciasto rozsmarować na blaszce wielkości ok 20x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować rozmąconym jajkiem, widelcem lub szpatułką zakończoną zygzakiem zrobić wzorek na całej powierzchni ciasta i posypać płatkami migdałów.
- Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Smacznego !