Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe.

Lubię piec… Już samo mieszanie składników sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię przyglądać się jak ciasto zmienia się pod wpływem wysokiej temperatury, lubię jego zniewalający zapach, krojenie, dekorowanie, wykładanie na piękne talerze – lubię to wszystko chyba bardziej niż samą konsumpcję…

Ostatnio przychylnie spojrzałam na wypieki, które z powodzeniem moim łasuchom posłużą za drugie śniadanie lub słodki, domowy podwieczorek. Tak więc, gdy znalazłam przepis na boterkoek, zwróciłam na niego szczególną uwagę nie tylko ze względu na obco brzmiącą nazwę.  Przeglądając listę składników czułam, że musi być smaczne i właśnie takie, jak lubię. Upiekłam, skosztowałam i wiedziałam, że muszę się z Wami nim podzielić.

Tak więc, dzielę się przepisem na przepyszne maślano-migdałowe ciasto. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, o półkruchej strukturze niemal rozpływającej się w ustach i smakowitym, nieco rustykalnym wyglądzie. Świetnie się sprawdziło do porannej kawy w zaciszu domowym, ale udało się też bez problemu zapakować kawałek do uroczej szkolnej śniadaniówki ze szczeniaczkiem, gdzie poleży aż do drugiego śniadania. Rewelacyjnie sprawi się też dla małych i dużych w porze podwieczorku.

Boterkoek – holenderski placek maślany, niezupełnie tradycyjny, bo w moim, nieco odmienionym wydaniu. Polecam i zapraszam na kawałeczek.

Zdjęcie - Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 270g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250g mąki
  • 50g drobno mielonych migdałów
  • 2jaja
  • płatki migdałowe
  • +1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Wciąż ucierając dodać 2 jajka.
  • Masę maślaną połączyć z mąką i mąką migdałową.
  • Ciasto rozsmarować na blaszce wielkości ok 20x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarować rozmąconym jajkiem, widelcem lub szpatułką zakończoną zygzakiem zrobić wzorek na całej powierzchni ciasta i posypać płatkami migdałów.
  • Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Smacznego !

Zdjęcie - Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi
1

Pasztet z cukinii z płatkami o…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Zupa selerowa z błękitnym serem pleśniowym

Zupa selerowa z błękitnym sere…

figmara figmara
figowe smaki

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placek z morelami (i pistacjami)

Placek z morelami (i pistacjam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami i żurawiną w sosie
1

Indyk z suszonym pomidorem, ol…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Domowa tortilla
1

Domowa tortilla

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem. Lepienie z dobrą energią…

Czekoladowe pierogi z twarogie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Placuszki śniadaniowe z borówkami
1

Placuszki śniadaniowe z borówk…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierogi z jagodami i malinami

Pierogi z jagodami i malinami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szybkie ciasto jogurtowe z owocami lub bez
2

Szybkie ciasto jogurtowe z owo…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami
1

Brownie z awokado na mące migd…

food² food²
Food Square