Bonda - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy
Jak wiecie kuchnię indyjską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często.
Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na samą myśl o kolejnych ucztach!
Bonda to po hindusku kula albo piłka – i taki właśnie kształt mają dzisiejsze przysmaki.
Na południu Indii, w Majsur jest to symboliczna potrawa.
Robi się je z gotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej.
Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach.
Jest to danie wegetariańskie, niezwykle łatwe, szybkie i tanie.
Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca.
Jest to danie na prawdę godne wypróbowania!
Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę!
SKŁADNIKI:
* soczewica czerwona – 250 g
* ziemniaki – 250 g
* świeże chili – 1 szt
* kokos – 50 g
* mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kurkuma – 1 łyżeczka
* oliwa – 2 łyżki
* sól – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy.
Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy.
Z masy formujemy 10 pączków.
W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem.
CHUTNEJ POMIDOROWY
SKŁADNIKI:
* pomidory – 250 g
* czosnek – 2 ząbki
* imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie
* ocet winny – 80 ml
* woda – 60 ml
* cukier – ok. 120 g
* sól – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy do rondelka.
Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy.
Wlewamy ocet winny, wodę, a następnie zasypujemy cukrem.
Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia , a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 -25 minut.
Odstawiamy do „przegryzienia” i gotowe!
Taki chutney zamknięty w słoikach możemy przechowywać kilka tygodni!