Bonda - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy

Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wiecie kuchnię indyjską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często.

Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na samą myśl o kolejnych ucztach!

Bonda to po hindusku kula albo piłka – i taki właśnie kształt mają dzisiejsze przysmaki.

Na południu Indii, w Majsur jest to symboliczna potrawa.

Robi się je z gotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej.

Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach.

Jest to danie wegetariańskie, niezwykle łatwe, szybkie i tanie.

Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca.

Jest to danie na prawdę godne wypróbowania!

Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę!

 Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

SKŁADNIKI:

* soczewica czerwona – 250 g

* ziemniaki – 250 g

* świeże chili – 1 szt

* kokos – 50 g

* mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kurkuma – 1 łyżeczka

* oliwa – 2 łyżki

* sól – do smaku

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy.

Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy.

Z masy formujemy 10 pączków.

W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.

Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem.

Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHUTNEJ POMIDOROWY

SKŁADNIKI:

* pomidory – 250 g

* czosnek – 2 ząbki

* imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie

* ocet winny – 80 ml

* woda – 60 ml

* cukier – ok. 120 g

* sól – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy do rondelka.

Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy.

Wlewamy ocet winny, wodę, a następnie zasypujemy cukrem.

Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia , a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 -25 minut.

Odstawiamy do „przegryzienia” i gotowe!

Taki chutney zamknięty w słoikach możemy przechowywać kilka tygodni!

Przepisy z tych kategorii

Far breton

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa bieda

Zupa bieda

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Marcepanowe babeczki z żurawiną
1

Marcepanowe babeczki z żurawin…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym i smażonymi kopytkami

Zupa z czerwonej soczewicy z m…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pączki ziemniaczane
3

Pączki ziemniaczane

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Bataty Hassellback. Dieta szybka przemiana. Faza III
3

Bataty Hassellback. Dieta szyb…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śniadanie do łóżka #230: Placuszki ziemniaczano-twarogowe
6

Śniadanie do łóżka #230: Placu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Frytki z batata z jogurtowym dipem
1

Frytki z batata z jogurtowym d…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Wytrawne galaretki
1

Wytrawne galaretki "Krwawa Mar…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com