Bolillos - meksykańskie bułeczki

Bolillos - meksykańskie  bułeczki

Rzadko piekę bułki nie mniej jednak zdarzyło mi się kilka je zrobić ale żadne chyba jeszcze nie smakowały mi tak bardzo jak te, meksykańskie, które ukazały się w 71 wydaniu Weekendowej Piekarni. Upiekłam je już dawno i od tamtej pory piekłam kilkakrotnie bo są naprawdę smaczne. Nacięcie co prawda mi nie wyszło ale smaku to nie psuje więc polecam:) Bułki zgłaszam do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.

Zdjęcie - Bolillos - meksykańskie  bułeczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej białej chlebowej
  •  1 łyżeczka drożdży instant
  •  335 g letniej wody
  •  1 łyżka miodu

Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo:

  • 400g maki pszennej białej chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę roztopionego tłuszczu


Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza (z parą), przez około 30-35 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów