Błyskawiczne babeczki z jagodami
Nie znam szybszego sposobu na przygotowanie „czegoś słodkiego” niż upieczenie muffinek. Te angielskie babeczki robi się niezwykle łatwo, nie trzeba nawet używać miksera. Wystarczy miska, łyżka i gotowe!
Do podstawowego ciasta dodać można ulubione owoce (jabłka, maliny, wiśnie), wzbogacić smak przyprawami (cynamonem, skórką cytrynową) lub cząstkami czekolady.
Efekt za każdym razem doskonały!
Ps. Witajcie po wakacjach!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Błyskawiczne babeczki z jagodami Składniki
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- jajko - 2 szt
- olej - 1/3 sklanki
- jogurt naturalny - 250 g
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- jagody - 1 szklanka
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej ( mniejszej) wymieszać jogurt z jajkami i olejem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać (nie za długo, ciasto powinno być lekko grudkowate). Wsypać owoce, lekko wmieszać je w ciasto.
Foremki do pieczenia babeczek (lub innych małych- ja użyłam takich do pieczenia tart) wysmarować masłem lub wyłożyć „papilotkami”. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 oC.
Można podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.