Błyskawiczne babeczki z jagodami

Błyskawiczne babeczki z jagodami

Nie znam szybszego sposobu na przygotowanie „czegoś słodkiego” niż upieczenie muffinek. Te angielskie babeczki robi się niezwykle łatwo, nie trzeba nawet używać miksera. Wystarczy miska, łyżka i gotowe!

Do podstawowego ciasta dodać można ulubione owoce (jabłka, maliny, wiśnie), wzbogacić smak przyprawami (cynamonem, skórką cytrynową) lub cząstkami czekolady.

Efekt za każdym razem doskonały!

Ps. Witajcie po wakacjach!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Błyskawiczne babeczki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczne babeczki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczne babeczki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczne babeczki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Błyskawiczne babeczki z jagodami

Agata, 17 sierpnia 2010

Zdjęcie - Błyskawiczne babeczki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej ( mniejszej) wymieszać jogurt z jajkami i olejem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać (nie za długo, ciasto powinno być lekko grudkowate). Wsypać owoce, lekko wmieszać je w ciasto.

Foremki do pieczenia babeczek (lub innych małych- ja użyłam takich do pieczenia tart) wysmarować masłem lub wyłożyć „papilotkami”. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 oC.

Można podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.

Kategorie przepisów