Błyskawiczna zupa z soczewicy
Przepis na tę zupę dostałam od koleżanki z pracy i rzeczywiście jest to zupa błyskawiczna - jej przygotowanie zajmuje maksymalnie 45 minut, licząc z czasem obierania i siekania cebuli. Do tego jest bardzo sycąca. Dodam jeszcze, że równie dobrze smakuje bez miksowania.
Składniki:
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
750 ml rosołu (może być z kostki)
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
3 łyżki oliwy
Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć do rondla z oliwą, zeszklij. Następnie dorzuć soczewicę i smaż przez chwilę, aż część oliwy się wchłonie w ziarno. Zalej zupę rosołem i gotuj przez około 15-20 minut, aż soczewica zmięknie. Dopraw zupę solą i pieprzem. Możesz również zmiksować ją blenderem na krem. Dobrze smakuje z kawałkiem świeżej bagietki.