Błyskawiczna zupa z soczewicy

Błyskawiczna zupa z soczewicy

Przepis na tę zupę dostałam od koleżanki z pracy i rzeczywiście jest to zupa błyskawiczna - jej przygotowanie zajmuje maksymalnie 45 minut, licząc z czasem obierania i siekania cebuli. Do tego jest bardzo sycąca. Dodam jeszcze, że równie dobrze smakuje bez miksowania.

Składniki:

2/3 szklanki czerwonej soczewicy

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

750 ml rosołu (może być z kostki)

sól, pieprz czarny, pieprz cayenne

3 łyżki oliwy

Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć do rondla z oliwą, zeszklij. Następnie dorzuć soczewicę i smaż przez chwilę, aż część oliwy się wchłonie w ziarno. Zalej zupę rosołem i gotuj przez około 15-20 minut, aż soczewica zmięknie. Dopraw zupę solą i pieprzem. Możesz również zmiksować ją blenderem na krem. Dobrze smakuje z kawałkiem świeżej bagietki.

Zdjęcie - Błyskawiczna zupa z soczewicy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów