Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami

Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami

Zdjęcie - Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Oryginalne są upieczone jako duże, zwinięte i zrośnięte bułki (klik). My potrzebowałyśmy deseru na imprezę. Stąd pomysł na mniejsze. Uformowane w formie do muffinek sprawdziły się idealnie. Upieczone przez moją córkę Izę. Przepyszne!
Zdjęcie - Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Na ciasto:

  • 700 g mąki,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 6 łyżek masła,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 1 szklanka konfitury jagodowej,
  • 1 szklanka świeżej borówki amerykańskiej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki masła, stopione.

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżki wody wrzącej..

Przygotowanie:
Do miski miksera wsypać 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól. Dobrze wymieszać hakiem do ciasta. Podczas mieszania umieść wodę i masło razem w miseczce i podgrzej w mikrofalówce. Sprawdzaj co 10 sekund. Ma być bardzo ciepłe, ale nie gorące w dotyku. Masło nie stopi się całkowicie. Wlać to do misy z mąką. Wbić jajko. Mieszać przez około dwie minuty, ze średnią prędkością, hakiem do ciasta, od czasu do czasu zdrapując boki. Dodać kolejną szklankę mąki i mieszać przez kolejne dwie minuty z dużą prędkością, od czasu do czasu zdrapując miskę. Następnie dodawać mąkę małymi porcjami i mieszać po każdym dodaniu. Przestać dodawać mąkę, gdy z ciasta można uformować kulkę. Przykryć kulkę ciasta czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić do podwojenia ilości ciasta - około 1h.
Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25-35 cm. Posmarować pędzelkiem stopionym masłem, zostawiając po 1 cm od brzegów. Następnie rozłożyć połowę konfitury jagodowej, posypać cynamonem i połową borówek. Zwinąć całość w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Podwinąć delikatnie boki pod spód. Pokroić na 12 -15 rolek o jednakowej wielkości. Wkładać rolki do formy do muffinek wyłożonych papierem lub papilotkami. Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia - około 10 minut. Piec w 180 stop. C około 20 - 30 minut do zrumienienia.
Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe bułeczki.



Zdjęcie - Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów