Blondies z mascarpone i żurawiną
Miało być brownie… ciemne, jesienne i ciężkie, bo w końcu w taką słotną pogodę, jak dziś nic tak nie smakuje jak kawałek czekoladowego ciasta. Na samą myśl robiło mi się weselej. Gdy po kolejnym spojrzeniu na miętowy ścienny zegar zdecydowałam się jak będzie wyglądało moje brownie okazało się, że gorzka czekolada znowu niepostrzeżenie zniknęła, a winnego znowu nie było. Ach, te krasnoludki…
Na szczęście jednak w najciemniejszym kącie znalazłam białe czekolady i wyjścia już nie było, bo to musiało być ciasto czekoladowe, a w taką ulewę nie miałam sumienia wypuszczać się do sklepu. I tak zamiast zaplanowanej jakiś czas temu drożdżówki z białą czekoladą i borówkami upiekło się blondies. W wersji nieco jesiennej, bo z żurawiną i nieco finezyjne, bo z kremowym mascarpone, co ucieszyło domową miłośniczkę serników. Tak dobre, że od razu postanowiłam spisać przepis.To blondies nie jest ciągnące, ani nazbyt wilgotne, to po prostu pyszne ciasto o maślanym, czekoladowym smaku. Dość zwarte, jak na blondies przystało i sycące. Mascarpone dodaje mu wilgotności i kremowej aksamitności, a żurawina przełamuje słodycz. I to wszystko w mniej niż godzinę.
Składniki:
(forma 20cmx30cm)
- 200g białej czekolady
- 230g masła
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 200g mąki pszennej
- 150g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 100g cukru trzcinowego
- 250g serka mascarpone
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku:
- Żurawinę i 100g cukru trzcinowego włóż do niewielkiego garnka, dodaj 1-2 łyżki wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż owoce zmiękną, a całość zacznie lekko gęstnieć. Odstaw do przestygnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 170°C.
- Masło roztop z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali aż do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Zdejmij z ognia. Dodaj cukier i sól i wymieszaj ręcznie.
- Mieszając rózgą, dodawaj po jednym jajku. Po wmieszaniu ostatniego, dodaj mąkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
- Mascarpone utrzyj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto. Na nim rozłóż łyżką serek mascarpone, a pomiędzy nim rozłóż niedbale sos żurawinowy. Lekko przemieszaj wykałaczką lub końcówką noża.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut lub do momentu aż patyczek wsunięty w ciasto będzie czysty.
Smacznego!