Bliny pszenne

 

 

 

 

500 g mąki

 

500-600 ml mleka

 

40 g drożdży

 

4 jajka

 

1 łyżka masła

 

1 łyżeczka cukru

 

duża szczypta soli

 

 

W garnku lekko podgrzać 250 ml mleka. Musi być naprawdę letnie – dosypać do niego sól i cukier – dodać drożdże i wszystko dokładnie zamieszać. Do dużej miski wsypać 200 g mąki i zalać ją rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Wymieszać dokładnie, przykryć serwetką i odstawić na 3 godziny, tak by zaczyn podwoił objętość. Wg mnie wystarczy też w zupełności godzina stania. Do wyrośniętego zaczynu dosypać resztę mąki i mieszając dolewać resztę ciepłego mleka – tak by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodać żółtka i roztopione masło (jak mam lenia to dorzucam masło do mleka i w nim je roztapiam). Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białka.

 

Odstawić całość do wyrośnięcia – na jakieś 30 minut.

 

Smażyć na maśle albo na oleju – na złoty kolor.

 

Można podawać ze śmietana, dżemem, konfiturami, wędzonym łososiem, śledziem – no i kawiorem oczywiście J - najlepiej czarnym, astrachańskim… ech…

Przepisy z tych kategorii

Bliny rosyjskie
1

Bliny rosyjskie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bliny z łososiem i śmietanką
3

Bliny z łososiem i śmietanką

Kuchnia Pełna Seksu Kuchnia Pełna Seksu
Karolina w kuchni

Bliny w trzech wersjach
5

Bliny w trzech wersjach

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Rosyjskie bliny
1

Rosyjskie bliny

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rosyjskie bliny z granatem
1

Rosyjskie bliny z granatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernik rosyjski
1

Sernik rosyjski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna
1

Boeuf Strogonow - wersja orygi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie pod pierzynką
3

Śledzie pod pierzynką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Śledzie z sosem kawiorowym

Śledzie z sosem kawiorowym

aronia aronia
Wiem co jem