Bliny pszenne

Bliny pszenne

 

 

 

 

500 g mąki

 

500-600 ml mleka

 

40 g drożdży

 

4 jajka

 

1 łyżka masła

 

1 łyżeczka cukru

 

duża szczypta soli

 

 

W garnku lekko podgrzać 250 ml mleka. Musi być naprawdę letnie – dosypać do niego sól i cukier – dodać drożdże i wszystko dokładnie zamieszać. Do dużej miski wsypać 200 g mąki i zalać ją rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Wymieszać dokładnie, przykryć serwetką i odstawić na 3 godziny, tak by zaczyn podwoił objętość. Wg mnie wystarczy też w zupełności godzina stania. Do wyrośniętego zaczynu dosypać resztę mąki i mieszając dolewać resztę ciepłego mleka – tak by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodać żółtka i roztopione masło (jak mam lenia to dorzucam masło do mleka i w nim je roztapiam). Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białka.

 

Odstawić całość do wyrośnięcia – na jakieś 30 minut.

 

Smażyć na maśle albo na oleju – na złoty kolor.

 

Można podawać ze śmietana, dżemem, konfiturami, wędzonym łososiem, śledziem – no i kawiorem oczywiście J - najlepiej czarnym, astrachańskim… ech…

Kategorie przepisów