Bliny na zakwasie

Bliny na zakwasie

                         Nie miałam wcześniej okazji posmakować blinów na zakwasie, więc postanowiłam je zrobić na piątkowy obiadek. Z pomocą przyszła mi Atinka, która podała mi przepis, z jakiego korzystała. Bliny bardzo nam posmakowały, choć muszę przyznać, że początkowo byłam niepewna, jak moje chłopaki przyjmą ten jakże inny smak placuszków. Lekko kwaśne, pachnące chlebem, smaczne na słodko - z syropem klonowym, bitą śmietaną i owocami, dżemami, konfiturą czy miodem. Zupełnie przez przypadek wstrzeliłam się z moimi blinami w Festiwal Kuchni Rosyjskiej, który organizowany jest na forum CinCin.

Zdjęcie - Bliny na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*250 g zakwasu (1 – 1 ½ szklanki)

*1 łyżka miodu

*1 – 2 łyżki oleju

*1 jajko, lekko ubite widelcem

*szczypta soli

*¼ łyżeczki sody

*½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Jeśli zakwas jest bezpośrednio wyjęty z lodówki, zostawić go na 10- 20 minut w pokojowej temperaturze.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki w misce. Ciasto powinno mieś konsystencję jak średnio gęsta śmietana. W razie potrzeby, gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosypać trochę mąki. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Bliny smażyć z dwóch stron na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni, na średnim ogniu. Podawać gorące – z miodem, klonowym syropem, jogurtem, śmietaną, dżemem czy świeżymi owocami jagodowymi.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Bliny na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bliny na zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów