Bitki wołowe w sosie własnym

 Zdjęcie - Bitki wołowe w sosie  własnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. pół kilograma wołowiny (może być ligawa, rostbef, zrazowe albo jakakolwiek inna bez przerostów, żyłek i ścięgien)

jedna spora cebula

bulion wołowy - około szklanki

pół szklanki czerwonego wina (niekoniecznie)

sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

2 grzybki suszone (niekoniecznie)

olej/oliwa do smażenia

mąka pszenna

Mięso pokroiłam w dość cienkie plastry, rozbiłam tłuczkiem i lekko posypałam mąką. Smażyłam na oleju na rumiano z obu stron.

W garnku o grubym dnie na oleju zeszkliłam drobno posiekaną cebulę. Dodałam do niej podsmażone mięso, a także przyprawy: liście laurowe, pieprz mielony i ziele angielskie oraz soli do smaku. Dolałam półtorej szklanki bulionu i dorzuciłam grzybki suszone - doprowadziłam do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu dusiłam około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.

To wszystko. Poza tym kluski śląskie (albo kopytka, albo kasza gryczana, albo ziemniaki) i ogórek kiszony i obiad/kolacja gotowa.

PS zdjęcie zrobił mój mąż i to on ma do niego copyright, jak by co ;-)

Przepisy z tych kategorii

cevapcici
10

cevapcici

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Gicze cielęce z gruszką, puree ze skorzonery
2

Gicze cielęce z gruszką, puree…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY
3

GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY

Laura Laura
Cafe Babilon

Tafelspitz
1

Tafelspitz

upl upl
Niebo w gębie

Hovĕzi gulaš u Kalicha czyli gulasz wołowy z restauracji
5

Hovĕzi gulaš u Kalicha czyli g…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym

Wołowe klopsiki z żurawiną, w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Pikantny gulasz pomidorowy z karczku
1

Pikantny gulasz pomidorowy z k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pulpety w sosie koperkowym
1

Pulpety w sosie koperkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym

Wołowe klopsiki z żurawiną, w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Parmezanowe frytki z kurczaka
1

Parmezanowe frytki z kurczaka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
3

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bażant nadziewany pieczarkami

Bażant nadziewany pieczarkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena