Bitki wieprzowe w sosie własnym

 

 Od czasu do czasu mama kupuje do domu szynkę wieprzową.

Przygotowujemy z niej gulasze albo zajadamy na obiad z przeróżnymi sosami.

Dziś mam dla Was przepis na jeden z takich specjałów – bitki wieprzowe w sosie własnym.

Niesamowicie aromatyczne … z dodatkiem cebulki , kremowego sosu.

Podane z ziemniaczanym puree i buraczkami na ciepło są idealnym pomysłem np. na niedzielny obiad.

Polecam!

 

Zdjęcie - BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mięso wieprzowe z szynki – ok. 800 g

* cebula – 2 szt

* olej do smażenia

* przyprawy: ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz , papryka

 * bulion warzywny – ok. 1,5 l

* mąka pszenna – ok. 2-3 łyżki

Zdjęcie - BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso oczyszczamy, osuszamy, dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, a nastepnie kazdy oprószamy mąką.

W gęsiarce rozgrzewamy niewielką ilość oleju , dodajemy pokrojona w piórka cebulę, a nastepnie mięso i smażymy po kilka minut z każdej strony.

Po przesmażeniu zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe , ziele , sól , pieprz i odrobinę papryki.

Na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. 50-60 minut ).

Po tym czasie łyżkę mąki mieszamy z niewielką ilością wody i zalewamy mieso, zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku i zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami DRUKUJ:

Kategorie przepisów

Podobne przepisy