Biszkoptowa pianka z makiem

Biszkoptowa pianka z makiem

Zdjęcie - Biszkoptowa pianka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś zapraszam na ciasto biszkoptowe z makiem i galaretką. Bardzo puszyste, delikatne i leciutkie. Nie ma w nim nic skomplikowanego, wystarczy upiec 2 ciasta, ubić śmietankę i połączyć z galaretką i można się cieszyć pysznym i rewelacyjnie wyglądającym deser. Dzięki kolorowej piance śmietankowej ciasto wzbudza także sympatię najmłodszych, przynajmniej u nas tak było. Kiedyś myślałam, że ciasto to ciasto i dziecko zje każde, jednak moja córka szybko wyprowadziła mnie z błędu i udowodniła, że najpierw ciasto musi jej się podobać, dopiero potem ewentualnie go spróbuje, chyba że to jest tort wtedy z reguły prosi o dokładkę. Ciekawa jestem jak to jest z Waszymi pociechami.

 

Składniki i przygotowanie biszkoptowej pianki z makiem:

Biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 8 żółtek,
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wtedy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można to zrobić na najniższych obrotach miksera, lub przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Ciasto makowe:

  • 8 białek,
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki maku sypkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Do ubitej piany wsypujemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm), wyrównujemy. Pieczemy około 35-40 minut w 160 st C. Studzimy i po ostudzenia przekrawamy na 2 równe części.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 galaretki u mnie cytrynowa i truskawkowa
  • 1 szklanka wrzątku

Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w pół szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dzielimy na 2 równe części i do każdej wlewamy powolutku tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

Złożenie ciasta:

Na jeden z placków makowych wykładamy jedną z galaretek ze śmietaną, przykrywamy biszkoptem, na który wykładamy drugą galaretkę ze śmietaną i przykrywamy pozostałym ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

 

Modyfikacje:

  • do masy śmietankowej można dodać ulubione owoce np brzoskwinie, borówki czy truskawki, lub przygotowaną wcześniej drobno pokrojoną galaretkę
  • przed wyłożeniem kremu ciasto można posmarować dżemem
  • możecie także ułatwić sobie życie i użyć jednokolorowych galaretek

Może skusi Was również:

Zdjęcie - Biszkoptowa pianka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biszkoptowa pianka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biszkoptowa pianka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Słodki puszek Malinowa pantera Ciasto anielskie

 

 

Zdjęcie - Biszkoptowa pianka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkoptowa pianka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkoptowa pianka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów