Biszkoptowa pianka z makiem
Dziś zapraszam na ciasto biszkoptowe z makiem i galaretką. Bardzo puszyste, delikatne i leciutkie. Nie ma w nim nic skomplikowanego, wystarczy upiec 2 ciasta, ubić śmietankę i połączyć z galaretką i można się cieszyć pysznym i rewelacyjnie wyglądającym deser. Dzięki kolorowej piance śmietankowej ciasto wzbudza także sympatię najmłodszych, przynajmniej u nas tak było. Kiedyś myślałam, że ciasto to ciasto i dziecko zje każde, jednak moja córka szybko wyprowadziła mnie z błędu i udowodniła, że najpierw ciasto musi jej się podobać, dopiero potem ewentualnie go spróbuje, chyba że to jest tort wtedy z reguły prosi o dokładkę. Ciekawa jestem jak to jest z Waszymi pociechami.
Składniki i przygotowanie biszkoptowej pianki z makiem:
Biszkopt:
- 2 jajka,
- 8 żółtek,
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wtedy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można to zrobić na najniższych obrotach miksera, lub przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki.
Ciasto makowe:
- 8 białek,
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki maku sypkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Do ubitej piany wsypujemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm), wyrównujemy. Pieczemy około 35-40 minut w 160 st C. Studzimy i po ostudzenia przekrawamy na 2 równe części.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 galaretki u mnie cytrynowa i truskawkowa
- 1 szklanka wrzątku
Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w pół szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dzielimy na 2 równe części i do każdej wlewamy powolutku tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.
Złożenie ciasta:
Na jeden z placków makowych wykładamy jedną z galaretek ze śmietaną, przykrywamy biszkoptem, na który wykładamy drugą galaretkę ze śmietaną i przykrywamy pozostałym ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem
Modyfikacje:
- do masy śmietankowej można dodać ulubione owoce np brzoskwinie, borówki czy truskawki, lub przygotowaną wcześniej drobno pokrojoną galaretkę
- przed wyłożeniem kremu ciasto można posmarować dżemem
- możecie także ułatwić sobie życie i użyć jednokolorowych galaretek
Może skusi Was również:
Słodki puszek Malinowa pantera Ciasto anielskie