Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film

Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film

Wyśmienity biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek. Prostota wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków. Biszkopt przygotowuje się bardzo prosto a najlepiej smakuje dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców np. śliwek, rabarbaru, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek, które świetnie będą komponować się ze słodką śmietaną i czekoladą.

 

Zdjęcie - Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • składniki na tortownicę 26 cm    

5 jajek

3/4 szklanki cukru kryształu

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15-18 małych śliwek

500 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietan-fixu

100 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady

  • przepis

Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Na cieście układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy.

W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy.
Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto i równomiernie ją rozprowadzamy a wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

 

Zdjęcie - Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów