Biszkopt z rabarbarem + film
Biszkopt z rabarbarem czyli awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy, stanowi również pyszny smakołyk dla dzieci. Najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców tj. rabarbaru, agrestu, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek.
- składniki na tortownicę 23 cm
5-6 łodyg rabarbaru
5 jajek
szklanka cukru kryształu
szklanka mąki pszennej
cukier puder do posypania ciasta
- przepis
Umyty i obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki.
Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa będzie prawie biała.
W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka.
Do masy z żółtek dodajemy pianę z białek, wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 35-40 minut a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.