Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec
- SKŁADNIKI :
- ( blacha 22 - 26 )
- BISZKOPT JASNY :
- * jajka - 5 szt
- * cukier - 3/4 szkl
- * mąka - 3/4 szkl
- * mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
- BISZKOPT CIEMNY :
- * jajka r.M - 7 szt
- * sól - 1 szczypta
- * kakao - 1/3 szkl
- * mąka pszenna - 3/4 szkl
- * cukier drobny - 3/4 szkl
- MASA KAKAOWA :
- - śmietana 30 % - 500 ml
- - śmietan fix - 2 szt
- - cukier puder - 3 łyżki
- - kakao - 1 łyżka
Nic nadzwyczajnego … nic szałowego …
Proste i smaczne!
Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście.
Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii.
Spróbujcie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT JASNY :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.
Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.
Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.
Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).
Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.
Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
BISZKOPT CIEMNY :
Zimne białka oddzielamy od żółtek
( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).
Ubijamy je na sztywną pianę .
Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.
Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.
Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki
( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).
Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.
Boków NICZYM nie smarujemy.
Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).
Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.
( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )
Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.
Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Kroimy na 2 blaty.
MASA KAKAOWA :
Śmietanę ubijamy mikserem.
Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.
Ubijamy na sztywno.
CAŁOŚĆ :
Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.
Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.
Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”
Smacznego!
PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy.