Biszkopt kakaowy z pysznym kremem budyniowo-makowym

Biszkopt kakaowy z pysznym kremem budyniowo-makowym

Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do pieczenia myślicie że to niemożliwe a jednak, tak mi weszło w krew pieczenie biszkoptów bez dodatku proszku do pieczenia że zaczęłam eksperymentować i wymyślać co raz to inne. Jak wspomniałam już we wcześniejszych ciastach przepis mam od lat który podała mi Sylwia z Facebook i jestem nim zachwycona bo za każdym razem wychodzi jaki bym nie zrobiła a przy okazji testuję kremy które sama wymyślam z głowy i są nie chwaląc się przepyszne co jeden to lepszy mi wychodzi, może zechcecie skorzystać ze sprawdzonego przepisu którym z wielką przyjemnością chcę się z wami podzielić

 

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt kakaowy z pysznym kremem budyniowo-makowym:

biszkopt:

  • 8 jaj rozmiar M,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka mąki-skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki z górką kakao,
  • 1 szczypta soli

masa budyniowo-makowa:

  • 3 szklanki mleka 3,2 %,
  • 2 żółtka,
  • 2 budynie śmietankowe 40 g każdy,
  • 4 łyżki cukru kryształ,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżki maku mielonego suchego,
  • 1 kostka margaryny PALMA

Jak upiec biszkopt kakaowy z pysznym kremem budyniowo-makowym?

Na początek wszystko przygotować aby miało temperaturę pokojową, następnie żółtka oddzielić od białek do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić białka na sztywną pianę po tej czynności cały czas miksując na mniejszych obrotach dodawać po 1-2 łyżki cukru pudru i miksować do czasu aż piana będzie lśniąca i sztywna. Gdy piana z białek jest już idealnie ubita wtedy nadal miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku i tak miksować aż do ostatniego żółtka, po dokładnym zmiksowaniu wszystkiego do dużej salaterki przesiać obie mąki łącznie z kakao i wymieszać za pomocą łyżki suche składniki po czym przesypać je do ubitej masy jajecznej wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki silikonowej lub drewnianej

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po przygotowaniu ciasta biszkoptowego należy przygotować blaszkę-foremkę o wielkości 35/25 centymetrów wykładając tylko jej dno papierem do pieczenia, przełożyć gotową masę biszkoptową, wyrównać wierzch a po chwili lekko uderzając o blat stuknąć aby nie było pęcherzyków powietrza po upieczeniu. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika na kratkę od piekarnika druga półka od dołu ustawionego na 175 stopni góra-dół i piec 35 minut w zależności od piekarnika, NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA w czasie pieczenia sprawdzić patyczkiem 2 minuty przed końcem pieczenia się ciasta, po upieczeniu się ciasta wyjąć jeszcze gorące z piekarnika i z niewielkiej wysokości zrzucić je na podłogę lub blat segmentu, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu brzegi ciasta oddzielić nożem od blaszki wyjąć je z blaszki po czym zdjąć papier do pieczenia mój biszkopt ma 5 centymetrów co jest widoczne na zdjęciach

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W czasie gdy ciasto biszkoptowe powoli stygnie należy ugotować składniki na krem czyli tak: do garnka na dno wlać odrobinę wody a po jej zagotowaniu wlać 1,5 szklanki mleka zmniejszyć moc ognia i w międzyczasie do słoika litrowego wlać drugie 1,5 szklanki mleka, wsypać oba opakowania suchego budyniu, wsypać także cukier, kaszę manną oraz mak i na koniec dodać 2 żółtka wszystko potrząsając słoikiem połączyć ze sobą a następnie wlać do gotującego się mleka w garnku dodać małą łyżeczkę masła i cały czas mieszając doprowadzić do tego aby masa zgęstniała jak budyń, po ugotowaniu zdjąć z ognia i od razu nakryć dowolną folią aby nie powstał kożuch i tak przygotowane pozostawić do całkowitego ostygnięcia kremu

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy krem i ciasto są już całkowicie zimne wtedy do misy miksera lub miksera PLENATARNEGO dodać drobniej pokrojoną margarynę i na wolnych obrotach zacząć ją miksować po czym zwiększyć obroty i miksować do czasu aż margaryna uzyska biały kolor, następnie nadal ubijając dodawać po łyżce ostygniętej masy budyniowo-makowej i tak miksować aż do ostatniej łyżki masy. Cały krem miksować po dodaniu całej masy przez 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji, jak już mamy przygotowany krem wtedy biszkopt przekroić na trzy równe blaty dolny blat ciasta ułożyć w blaszce w której był pieczony biszkopt wykładając ową blaszkę papierem do pieczenia, na wyłożony blat wyłożyć połowę masy budyniowo-makowej nakryć środkowym blatem, jeżeli ktoś woli można nasączyć biszkopt ja tego nie zrobiłam gdyż mąż woli suchawe ciasta

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po nałożeniu środkowej części ciasta wyłożyć drugą połowę pozostawionej masy budyniowo-makowej rozprowadzając po całości ciasta i nakryć wierzchnią częścią biszkoptu każdy z blatów dociskać dość mocno do kremu, ostatnią warstwę ciasta można posypać jak u mnie cukrem pudrem lub jeżeli ktoś z Państwa woli zrobić polewę czekoladową czy udekorować według swego uznania. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe z kremem budyniowo-makowym należy wstawić do lodówki na 2-4 godzin a najlepiej na całą noc aby masa dobrze stężała, następnego dnia wyjąć z lodówki i razem z papierem wyjąć z foremki gdzie wychodzi idealnie nic się nie rozpada no i już można kroić

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To oto ciasto przygotowałam z myślą o moich urodzinach które obchodziłam 22 października ale można je przygotować na wiele okazji nie tylko na urodziny, ciasto jest naprawdę bardzo smaczne no a krem po prostu petarda nie jest za słodki taki w sam raz więc do kawy czy na spotkanie z przyjaciółmi jak najbardziej się nadaje. Nie ma w nim nic trudnego wystarczy mieć mikser, składniki no i oczywiście chęci i kawałek serca aby sobie upiec takie pyszności, jestem z siebie bardzo dumna że co raz lepiej wychodzą mi wszystkie ciasta dawniej uwielbiałam piec ciasta czy bułeczki drożdżowe dziś natomiast i drożdżowe i wiele innych ciast które są na moim blogu a powiem wam że jest ich nie mało bo serniki, makowce, zwykłe ciasta a także z masami i kremami oraz tarty wystarczy wpisać w lupkę ciasto lub daną potrawę której szukamy

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Biszkopt kakaowy z 8 jaj bez proszku do pieczenia z pysznym kremem budyniowo-makowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów