Bigos

Bigos

Nieodzowna część każdych świąt, idealny sposób na obiad jednogarnkowy na kilka dni, wspaniałe danie ciepłe na spotkania imieninowe czy domówkę w Sylwestra- słowem, danie uniwersalne. Proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie i za każdym razem smaczne i sycące. Mowa oczywiście o tradycyjnym, staropolskim bigosie!

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20 dag mięsa szynkowego
  • 1 laska kiełbasy swojskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 śliwek suszonych
  • garść grzybów suszonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, kminek



Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bigos

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie następnie gotujemy ją przez około 1 godzinę w wodzie. W między czasie szatkujemy kapustę surową , kroimy kiełbasę na plasterki oraz mięso szynkowe w kostkę. Grzyby gotujemy około 30 minut - najlepiej namoczyć je wcześniej na kilka godzin. Cebulę i czosnek siekamy. Gdy kapusta kiszona jest już miękka odcedzamy ją, łączymy z kapustą surową i gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem wody po grzybach . Mięso szynkowe podsmażamy na patelni , dodajemy cebulę i czosnek. Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dodajemy mięso szynkowe z cebulą i czosnkiem, pokrojone śliwki oraz grzyby. Gotujemy około 1 godzinę, po czym dodajemy podsmażoną kiełbasę. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy tak by bigos nabrał pięknego koloru o aromatu. Gotowe!

Kategorie przepisów