Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też.
Te muffinki to mini wersja klasycznej babki. Przynajmniej tak mi się kojarzy ich smak. Są wilgotne, nie za słodkie- bliskie ideału. Do moich dodałam cukier waniliowy i kilka dropsów gorzkiej czekolady na wierzch (w zasadzie tylko dla kontrastu kolorystycznego). Następnym razem upiekę je z dodatkiem skórki cytrynowej. I to niedługo!
Przepis pochodzi z tej strony.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też. Składniki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 60 g, miękkie
- cukier - 1/2 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- groszki czekoladowe (małe) - 100 g
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Posolić. Wbić kolejno jajka. Partiami (po 1/3 ilości) dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mleko- nie miksować zbyt długo- tylko do połączenia składników. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec w 160 oC około 20 minut.