Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy

Biały barszcz, czy żurek? Pytanie odwieczne, chociaż większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Wielkanocy. W moim domu zazwyczaj wybieramy biały barszcz i tak będzie też w tym roku. Chcąc wypróbować tegoroczny zakwas, przygotowałam taką nieco inną wersję tej tradycyjnej zupy. Jak się okazało, z jabłkiem i chrzanem wyszła wprost wyśmienita – zupełnie inna, ale równie smaczna. Chcąc natomiast pójść jeszcze dalej w tej wielkanocnej improwizacji, z białej kiełbaski przygotowałam pieczone kotleciki, które świetnie uzupełniły mój biały barszcz.

Jeśli i Wy nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez białego barszczu, przygotujcie go w ten sposób, a na pewno zachwycicie swoje rodziny. To takie połączenie tradycji z odrobiną nowoczesnej twórczości własnej. Na pewno pysznej!

Zdjęcie - Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(wywar)

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula,
  • zielona część pora
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 słodko-winne jabłko
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu
  • ok. 2-2,5l wody
  • sól, pieprz do smaku

biały barszcz:

  • ok 250-300ml zakwasu na biały barszcz
  • 2 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka
  • 50g kwaśnej śmietany
  • 500g białej kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • do podania jajka ugotowane na twardo lub półtwardo – 1 na porcję
  • szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyj, i pokrój jak do rosołu. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem. Usuń warzywa.
  • Dodaj zakwas, zamieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia od czasu, do czasu mieszając. Gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Do gotującej się zupy, dodaj chrzan, śmietanę oraz otarty majeranek. Dopraw do smaku i od razu zdejmij z ognia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kiełbasę wyjmij z osłonek, a następnie uformuj z jej mięsa niewielkie kotleciki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe kotleciki przełóż do zupy.
  • Do każdej porcji zupy dodaj ugotowane wcześniej jajko, przekrojone na pół i udekoruj szczypiorkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Francuska zupa cebulowa z szampanem
1

Francuska zupa cebulowa z szam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zimowa zupa z jarmużem i fasolą
1

Zimowa zupa z jarmużem i fasol…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa pomidorowa na passacie
1

Zupa pomidorowa na passacie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami
3

Zupa ziemniaczana z serem i kl…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z burakami i czerwoną fasolą
2

Zupa z burakami i czerwoną fas…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szybka i pożywna zupa z warzywami
2

Szybka i pożywna zupa z warzyw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Zimowa zupa z jarmużem i fasolą
1

Zimowa zupa z jarmużem i fasol…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kurczak z fasolą i pomidorami - danie jednogarnkowe

Kurczak z fasolą i pomidorami…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kurczak z czerwoną fasolą
2

Kurczak z czerwoną fasolą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…
1

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami
2

Kaszotto z kurczakiem i piecza…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gofry z tartych ziemniaków
1

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj