Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy

Biały barszcz, czy żurek? Pytanie odwieczne, chociaż większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Wielkanocy. W moim domu zazwyczaj wybieramy biały barszcz i tak będzie też w tym roku. Chcąc wypróbować tegoroczny zakwas, przygotowałam taką nieco inną wersję tej tradycyjnej zupy. Jak się okazało, z jabłkiem i chrzanem wyszła wprost wyśmienita – zupełnie inna, ale równie smaczna. Chcąc natomiast pójść jeszcze dalej w tej wielkanocnej improwizacji, z białej kiełbaski przygotowałam pieczone kotleciki, które świetnie uzupełniły mój biały barszcz.

Jeśli i Wy nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez białego barszczu, przygotujcie go w ten sposób, a na pewno zachwycicie swoje rodziny. To takie połączenie tradycji z odrobiną nowoczesnej twórczości własnej. Na pewno pysznej!

Zdjęcie - Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(wywar)

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula,
  • zielona część pora
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 słodko-winne jabłko
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu
  • ok. 2-2,5l wody
  • sól, pieprz do smaku

biały barszcz:

  • ok 250-300ml zakwasu na biały barszcz
  • 2 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka
  • 50g kwaśnej śmietany
  • 500g białej kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • do podania jajka ugotowane na twardo lub półtwardo – 1 na porcję
  • szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyj, i pokrój jak do rosołu. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem. Usuń warzywa.
  • Dodaj zakwas, zamieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia od czasu, do czasu mieszając. Gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Do gotującej się zupy, dodaj chrzan, śmietanę oraz otarty majeranek. Dopraw do smaku i od razu zdejmij z ognia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kiełbasę wyjmij z osłonek, a następnie uformuj z jej mięsa niewielkie kotleciki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe kotleciki przełóż do zupy.
  • Do każdej porcji zupy dodaj ugotowane wcześniej jajko, przekrojone na pół i udekoruj szczypiorkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Zupa pomidorowa ze świeżych po…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z cukinii i marchewki
2

Zupa z cukinii i marchewki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Arbuzowe gazpacho
2

Arbuzowe gazpacho

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tarator - chłodnik z ogórkami i orzechami
2

Tarator - chłodnik z ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krem z pieczonych pomidorów i papryki
3

Krem z pieczonych pomidorów i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Fit krem kalafiorowy z migdałami i wanilią
1

Fit krem kalafiorowy z migdała…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krem chrzanowy z ziemniakami i jajkiem. Wielkanocna zupa mocy
1

Krem chrzanowy z ziemniakami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Barszcz biały – świąteczny
1

Barszcz biały – świąteczny

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zakwas na barszcz biały
1

Zakwas na barszcz biały

napiecyku napiecyku
napiecyku

Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem

Żurek z pieczenią z białej kie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
1

Pieczony kurczak po azersku z…

Tyna Tyna
In cooking we trust