Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy
Biały barszcz, czy żurek? Pytanie odwieczne, chociaż większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Wielkanocy. W moim domu zazwyczaj wybieramy biały barszcz i tak będzie też w tym roku. Chcąc wypróbować tegoroczny zakwas, przygotowałam taką nieco inną wersję tej tradycyjnej zupy. Jak się okazało, z jabłkiem i chrzanem wyszła wprost wyśmienita – zupełnie inna, ale równie smaczna. Chcąc natomiast pójść jeszcze dalej w tej wielkanocnej improwizacji, z białej kiełbaski przygotowałam pieczone kotleciki, które świetnie uzupełniły mój biały barszcz.
Jeśli i Wy nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez białego barszczu, przygotujcie go w ten sposób, a na pewno zachwycicie swoje rodziny. To takie połączenie tradycji z odrobiną nowoczesnej twórczości własnej. Na pewno pysznej! Składniki:(wywar)- 2 marchewki,
- 2 pietruszki
- 1 cebula,
- zielona część pora
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 słodko-winne jabłko
- liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu
- ok. 2-2,5l wody
- sól, pieprz do smaku
biały barszcz:
- ok 250-300ml zakwasu na biały barszcz
- 2 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka
- 50g kwaśnej śmietany
- 500g białej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- do podania jajka ugotowane na twardo lub półtwardo – 1 na porcję
- szczypiorek
Przygotowanie krok po kroku:
- Warzywa umyj, i pokrój jak do rosołu. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem. Usuń warzywa.
- Dodaj zakwas, zamieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia od czasu, do czasu mieszając. Gotuj jeszcze około 5 minut.
- Do gotującej się zupy, dodaj chrzan, śmietanę oraz otarty majeranek. Dopraw do smaku i od razu zdejmij z ognia.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kiełbasę wyjmij z osłonek, a następnie uformuj z jej mięsa niewielkie kotleciki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe kotleciki przełóż do zupy.
- Do każdej porcji zupy dodaj ugotowane wcześniej jajko, przekrojone na pół i udekoruj szczypiorkiem.
Smacznego!