Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą

 

Zdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są takie desery, które po prostu zapadają w pamięć, również tę naszych kubków smakowych. Ten mały torcik jest właśnie taki. Już sam jego wygląd wyróżnia go pośród innych torcików. Jednak jego niesamowicie wspaniałe, kremowe wnętrze jest po prostu nie-do-za-po-mnie-nia.

Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o pięciu gniazdach. Każda półkula ma wymiary ø80mm, wysokość 40mm. Oczywiście można wykorzystać tutaj formę na duże muffiny, ale w takim wypadku polecałabym oblać czekoladą torcik, po jego wykonaniu. W przypadku półkul, łatwiej jest wyjąć torcik, nie uszkadzając skorupki z czekolady. Zachęcałabym Was do zakupu takiej foremki. Ciastka z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają.

Składniki:

    Biały biszkopt:
  • 4 jaja
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 30 g masła, stopione
  • Trufla biała:
  • 230 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 164 g czekolady białej, połamanej
  • 250 g mascarpone
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek dżemu malinowego (najlepiej domowej roboty)
  • 140 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCzekoladowe skorupki:

1. Rozpuść 140g czekolady w kąpieli wodnej. Najlepiej jest ją stemperować, jednak jeśli tego wcześniej nie robiłaś/eś i nie posiadasz termometru cukierniczego, możesz ten etap pominąć.

2. Czekoladę rozłóż równomiernie pomiędzy 5kopuł foremki i dokładnie rozprowadź ja po same brzegi.

3. Odłóż foremkę do zamrażarki.

Biszkopt:

1. W misce połącz mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej misce połącz jajka i cukier, najlepiej w szklanej albo metalowej misce.

2. Miskę z jajkami ułóż nad garnek z lekko gotującą się wodą i tak w kąpieli wodnej, delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści a masa nabierze jasno żółtego koloru oraz powiększy swoją objętość. Odłóż miskę na bok.Kąpiel wodna - do większego garnka wlewamy wodę i pozwalamy jej się zagotować. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby woda lekko bulgotała. Teraz na rant garnka kładziemy miseczkę lub mniejszy garnek tak, aby mniejsze naczynie nie stykało się z wodą. Do miseczki wkładamy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż ta się rozpuści, mieszając co jakiś czas.

3. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie zamieszaj.

4. Dodaj masło i delikatnie wymieszaj, jednak nie za długo.

5. Wylej masę na przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż masę tak, aby miała 5mm grubości. Najlepiej jest zaznaczyć kreskę na papierze do pieczenia. Na koniec lekko postukaj blaszką o blat, aby dokładnie wyrównać poziom masy.

6. Piecz w temperaturze 180°C, około 8-10minut, aż ciasto będzie suche w środku.

7. Wyjmij z piekarnika i ułóż blaszkę na kratce. Jak przestygnie, wyjmij delikatnie ciasto z blaszki i połóż już samo na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Trufla biała:

1. Zagotuj w rondelku o grubym dnie śmietankę, ciągle mieszając, aby nie przywarła do naczynia. Lekko przestudź.

2. Dodaj czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia się.

3. Zdejmij rondelek z kuchenki i odstaw, aż masa całkowicie ostygnie.

4. Dodaj mascarpone, łyżka po łyżce i dokładnie wymiesza, aby otrzymać gładką masę.Zdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik:

1. Używając wykrawarki do ciastek wytnij 5kółek o średnicy spodu foremki (u mnie 8cm).

2. Posmaruj jedną stronę dżemem malinowym, nie oszczędzaj go Zdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Wyjmij foremkę z zamrażalnika i do każdej kopuły wylej masę serową, zostawiając rant o grubości naszego biszkoptu.

4. Na wierz włóż biszkopty i lekko dociśnij.

5. Torciki włóż za zamrażarki na co najmniej pół dnia, a najlepiej na cały dzień bądź noc.

6. Wyjmij z zamrażalnika około 15minut do 20 przed podaniem.

Smacznego!

Stopień trudności: 5 of 6 Zdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 0 Tagi: #czekolada #Maskarpone #maliny #wanilia #deser #tort #biszkopt Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 0 Tagi: #czekolada #Maskarpone #maliny #wanilia #deser #tort #biszkopt Komentarze (3 komentarze): #3 Aśka → czekoladomania.blogspot.com 13 listopad 2013 - 15:47 Bardzo elegancki deserZdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zapewne rozpływa się w ustachZdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Foremki genialne- koniecznie muszę się zaopatrzyć w takie kopułyZdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sandra → www.sandrabakesaparty.plDziękuję bardzo. A foremki na prawdę polecam, zawsze to coś innego. Pozdrawiam! #2 wedelka → kuchennewzlotyiupadki.blox.pl 13 listopad 2013 - 14:43 Wygląda bardzo elegancko Zdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami #1 Karolina → przyprawzyciekolorami.blogspot.com 13 listopad 2013 - 14:26 Bardzo wytworny deser Zdjęcie - Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNapisz komentarz:

 

 

 

komentarz (wymagane)

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym
1

Murzynek z kremem śmietankowo…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto Kubanka
2

Ciasto Kubanka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort czekoladowy z Maltersami
1

Tort czekoladowy z Maltersami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mississippi Mud Pie
2

Mississippi Mud Pie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Kinder Pingui
16

Ciasto Kinder Pingui

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Prosta wuzetka
5

Prosta wuzetka

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie