Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą , jabłkami i żurawiną to pyszna potrawa, którą można przygotować na wielkanocne śniadanie.
...... na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz miękka i soczysta ......taka właśnie jest moja kiełbasa /myślę,że bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej , po prosu ją upiekłam /. Składniki:
- 4-6 kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia
- 2 duże cebule /czerwone/
- 2 jabłka
- ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
-Kiełbasę oprószyć papryką, nakłuć w kilku miejscach. -Cebule obrać, pokroić w plasterki i zeszklić na oliwie. -Doprawić solą, pieprzem, majerankiem , dodać liść laurowy, ziele i zmiażdżony czosnek, przemieszać. -Przełożyć do naczynia żaroodpornego. -Na cebuli ułożyć kiełbasę , wierzch posmarować żurawiną wymieszaną z łyżką oliwy. -Całość zalać winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC. na ok. 25 minut. -Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka nasienne i dodać do kiełbasy. -Piec razem ok.20 minut. -Cebula powinna być ładnie przyrumieniona, kiełbasa upieczona, jabłka miękkie. -Upieczoną kiełbasę podawać z pieczywem oraz z ćwikłą, chrzanem, musztardą lub żurawiną .