Biała czekolada z żurawiną (w amaretto)
Ciąg dalszy „jadalnych prezentów” w mojej kuchni. Dziś proponuję Wam czekoladę białą z żurawiną w amaretto – w wersji dla dorosłych. Super pomysł na słodki prezencik.
Składniki:
3 tabliczki białej czekolady
garść suszone żurawiny
2 kieliszki likieru amaretto (do wódki) – wersja dla dorosłych
Przygotowanie:
Żurawinę namaczamy w amaretto lub gorącej wodzie przez 20 minut.
Lekko odsączamy na sicie.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy żurawinę i chwilę mieszamy.
Blaszkę lub płaskie naczynie wykładamy folią aluminiową (tak by boki naczynia również były zabezpieczone). Wylewamy czekoladę i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem kroimy w trójkąty lub kwadraty.
Smacznego
Przepis bierze udział w akcjach: