Bezmleczny shake z pieczonymi piankami
Moje dzieci - tylko nikomu nie mówcie - raz w miesiącu mają pozwolenie na dogodzenie sobie w wybranym fast foodzie. Oczywiście wyszukuję, znajduję i korzystam z możliwości obejścia tego pozwolenia przeróżnymi sposobami i robię im domowy fast food na przykład w postaci hot dogów, fish burgerów czy innych stripsów. Ten milkshake wpisuje się, rzecz jasna, w trend podmieniania, zwłaszcza, że żreć bezkarnie alergeny mogą tylko od czasu do czasu, a tym koktajlem mogłyby się żywić wyłącznie. Nie dziwię się, bo jest wybitnie smakowity. Choć nie będę ściemniać i przyznam się bez bicia, że wolimy wersję z alergenami. No cóż...
Posiadać należy:
500 ml lodów waniliowych
200 ml mleka ryżowego
200 g domowych pianek marshmallows*
łyżkę cukru z pieczoną wanilią
opcjonalnie - małe pianki do dekoracji
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim pianki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 1-2 minuty, aż marshmallows zbrązowieją. Można też upiec pianki nad gazem lub ogniskiem. Gdy ostygną, zblenderować je z mlekiem i cukrem waniliowym, a następnie dodać lody i jeszcze chwilę blenderować, aż powstanie gęsty shake. Małe pianki również zapiec i gorące wsypać do szklanek z koktajlem tuż przed podaniem.
* lub kupnych białych, o smaku waniliowym, najlepiej tzw. grillowych