Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej
Mięciutkie, puszyste, delikatnie kakaowe babeczki pieczone z dodatkiem mąki jaglanej. Przepis na ciasto znalazłam tutaj i od razu postanowiłam wypróbować. W końcu miło zjeść coś słodkiego nie zadręczając się tak do końca poczuciem winy, że znowu nie dotrzymało się postanowienia o zdrowym odżywianiu. Z kolei trudno sobie dotrzymać obietnicy gdy na dworze ciągle zimno i najchętniej człowiek ukryłby się pod ciepłym kocem. Pozdrawiam wszystkich zmarzluchów i zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki na 12 muffinek:
Jeżeli nie masz mąki jaglanej to wrzuć kaszę jaglaną do młynka na kawę lub blendera i zmiel na proszek.
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę jaglaną, mąkę, kakao, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki odstaw na bok.
W osobnym naczyniu połącz olej, jogurt, mleko i wanilię. Dobrze wymieszaj. Wlej do naczynia z suchymi składnikami. Wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Przełóż łyżką do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż ładnie wyrosną.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 muffinek:
- 100g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
- 150g mąki
- 1 łyżka kakao
- 125g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
- 125 ml jogurtu
- 50 ml mleka
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
Jeżeli nie masz mąki jaglanej to wrzuć kaszę jaglaną do młynka na kawę lub blendera i zmiel na proszek.
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę jaglaną, mąkę, kakao, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki odstaw na bok.
W osobnym naczyniu połącz olej, jogurt, mleko i wanilię. Dobrze wymieszaj. Wlej do naczynia z suchymi składnikami. Wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Przełóż łyżką do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż ładnie wyrosną.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis