Bezglutenowy chlebek bananowy
Popularny chlebek bananowy w formie bezglutenowej. Polecany dla osób z nietolerancją glutenu, białka mleka, laktozy, celiakią i polecanej prze mnie diety bez pszenicy. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, w smaku nie odbiega zupełnie od chlebka bananowego przygotowanego na zwykłej mace pszennej. Smaczny, aromatyczny, niskokaloryczny. Polecam :)
SKŁADNIKI:
4 banany
150 g mąki owsianej
50 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
50 g brązowego cukru (jeśli banany są bardzo słodkie dodaj mniej)
60 ml oliwy
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj blenderem. Dodaj oliwę, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
Mąki wymieszaj z sodą i cukrem. Do masy bananowej dodaj suche składniki i łyżką wymieszaj do połączenia składników.
Keksówkę ( u mnie o wymiarach ok. 10x20) wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę.
Smacznego :)
100 g chlebka zawiera średnio:
energia: 279 kcal
białko: 5 g
węglowodany: 45 g
błonnik: 2,6 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 44 mg