Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami

Mąż nazwał je kamyczkami.. ale nie były twarde, tylko ciężkie;) natomiast w założeniu miały być bułeczki drożdżowe. Wyszło zupełnie co innego niż było zamierzone. Jednak jak na ten eksperyment efekt był smaczny. Spróbuję to ciasto wykorzystać do spodu do quiche. Pewnie błąd wynika z tego, że nie poczekałam aż ciasto wyrośnie... ale głód był większy. Mieszankę bezglutenową zrobiłam sama w ramach eksperymentu.

Zdjęcie - Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ciasto (4 sztuki):

  • 50g mąki z brązowego ryżu
  • 50g skrobii ziemniaczanej
  • 35g mąki sojowej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 25g mąki z prosa
  • 10g mąki amarantusowej (zmieliłam popping)
  • 8g drożdży
  • 2g soli
  • 2g gumy guar
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka cukru
  • ok. 40-50ml wody
  • łyżka oleju
  • jajko (2 łyżeczki zostawiłam na posmarowanie ciasta)

Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody, wymieszać i zostawić aż zaczną pracować. Wymieszać mąki, sól, gumę guar i siemię. Wlać zaczyn drożdżowy, olej i roztrzepane jajko, mieszać dolewając stopniowo wodę do uzyskania zwartego ciasta (nie może się rozlewać). Zostawić do wyrośnięcia (ja nie czekałam).

Farsz:

  • 250g pieczarek
  • ćwierć papryczki pepperoni
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Pieczarki i papryczkę umyć, pokroić na małe kawałki, dorzucić do cebuli, przykryć pokrywką. Smażyć aż pieczarki puszczą sok, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą uformować na kształt okrągłego placka (smarując dłonie olejem, żeby ciasto się nie przyklejało), na środek nakładać farsz, zakleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmarować jajkiem. Piec 20-25 minut w 170°C. Jeść na ciepło.

Zdjęcie - Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem
1

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krokiety ruskie

Krokiety ruskie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Domowa granola z masłem  orzechowym
1

Domowa granola z masłem orzec…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa

Szaszłyki z tofu czosnkowego i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami
1

Śledzie z suszonymi pomidorami…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Francuskie tosty z grana padano
1

Francuskie tosty z grana padan…

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki z marchewki i sera

Placuszki z marchewki i sera

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pasta z bakłażana i fety
4

Pasta z bakłażana i fety

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką

Pasta z żółtej soczewicy z pie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj