Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami

Mąż nazwał je kamyczkami.. ale nie były twarde, tylko ciężkie;) natomiast w założeniu miały być bułeczki drożdżowe. Wyszło zupełnie co innego niż było zamierzone. Jednak jak na ten eksperyment efekt był smaczny. Spróbuję to ciasto wykorzystać do spodu do quiche. Pewnie błąd wynika z tego, że nie poczekałam aż ciasto wyrośnie... ale głód był większy. Mieszankę bezglutenową zrobiłam sama w ramach eksperymentu.

Zdjęcie - Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ciasto (4 sztuki):

  • 50g mąki z brązowego ryżu
  • 50g skrobii ziemniaczanej
  • 35g mąki sojowej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 25g mąki z prosa
  • 10g mąki amarantusowej (zmieliłam popping)
  • 8g drożdży
  • 2g soli
  • 2g gumy guar
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka cukru
  • ok. 40-50ml wody
  • łyżka oleju
  • jajko (2 łyżeczki zostawiłam na posmarowanie ciasta)

Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody, wymieszać i zostawić aż zaczną pracować. Wymieszać mąki, sól, gumę guar i siemię. Wlać zaczyn drożdżowy, olej i roztrzepane jajko, mieszać dolewając stopniowo wodę do uzyskania zwartego ciasta (nie może się rozlewać). Zostawić do wyrośnięcia (ja nie czekałam).

Farsz:

  • 250g pieczarek
  • ćwierć papryczki pepperoni
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Pieczarki i papryczkę umyć, pokroić na małe kawałki, dorzucić do cebuli, przykryć pokrywką. Smażyć aż pieczarki puszczą sok, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą uformować na kształt okrągłego placka (smarując dłonie olejem, żeby ciasto się nie przyklejało), na środek nakładać farsz, zakleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmarować jajkiem. Piec 20-25 minut w 170°C. Jeść na ciepło.

Zdjęcie - Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem
1

Dietetyczna zapiekanka z cukin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami
1

Chrupiące udka kurczaka z piec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami
2

Pulpety w sosie pieczarkowym z…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia