Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami

Mąż nazwał je kamyczkami.. ale nie były twarde, tylko ciężkie;) natomiast w założeniu miały być bułeczki drożdżowe. Wyszło zupełnie co innego niż było zamierzone. Jednak jak na ten eksperyment efekt był smaczny. Spróbuję to ciasto wykorzystać do spodu do quiche. Pewnie błąd wynika z tego, że nie poczekałam aż ciasto wyrośnie... ale głód był większy. Mieszankę bezglutenową zrobiłam sama w ramach eksperymentu.

Zdjęcie - Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ciasto (4 sztuki):

  • 50g mąki z brązowego ryżu
  • 50g skrobii ziemniaczanej
  • 35g mąki sojowej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 25g mąki z prosa
  • 10g mąki amarantusowej (zmieliłam popping)
  • 8g drożdży
  • 2g soli
  • 2g gumy guar
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka cukru
  • ok. 40-50ml wody
  • łyżka oleju
  • jajko (2 łyżeczki zostawiłam na posmarowanie ciasta)

Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody, wymieszać i zostawić aż zaczną pracować. Wymieszać mąki, sól, gumę guar i siemię. Wlać zaczyn drożdżowy, olej i roztrzepane jajko, mieszać dolewając stopniowo wodę do uzyskania zwartego ciasta (nie może się rozlewać). Zostawić do wyrośnięcia (ja nie czekałam).

Farsz:

  • 250g pieczarek
  • ćwierć papryczki pepperoni
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Pieczarki i papryczkę umyć, pokroić na małe kawałki, dorzucić do cebuli, przykryć pokrywką. Smażyć aż pieczarki puszczą sok, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą uformować na kształt okrągłego placka (smarując dłonie olejem, żeby ciasto się nie przyklejało), na środek nakładać farsz, zakleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmarować jajkiem. Piec 20-25 minut w 170°C. Jeść na ciepło.

Zdjęcie - Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pikantna ciecierzyca pieczona

Pikantna ciecierzyca pieczona

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Warzywa w tempurze
1

Warzywa w tempurze

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Karmelizowany ananas

Karmelizowany ananas

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czosndogi
1

Czosndogi

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Nuggetsy z kalafiora ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym
4

Nuggetsy z kalafiora ze słodko…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Mini-szarlotki z korzenną nutą
1

Mini-szarlotki z korzenną nutą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Łatwy chleb na drożdżach
1

Łatwy chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
3

Ciasto ucierane z jabłkami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciasto dyniowe z żurawiną
2

Ciasto dyniowe z żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Maślane bułki do burgerów
2

Maślane bułki do burgerów

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty