Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami
To było moje trzecie podejście do bezglutenowego ciasta marchewkowego, no i … do trzech razy sztuka :) Wreszcie się udało :) Przepis jest bardzo łatwy, a ciasto wychodzi puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Użyłam jednej zwykłej marchewki i jednej fioletowej stąd na cieście takie ciemne kropki. Następnym razem może dodam troszkę mniej cukru, bo ciasto jest dość słodkie. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego ciasta marchewkowego z orzechami:
- 125g mąki gryczanej,
- 120g oleju,
- 150g cukru,
- 220g utartej marchewki (około 3 duże marchewki),
- 120 g orzechów (np. nerkowce i orzechy włoskie),
- 2 jajka,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania bezglutenowego ciasta marchewkowego z orzechami:
Obieram ze skórki 3 spore marchewki i ucieram je na tarce o drobnych oczkach, po utarciu powinny ważyć około 220g.
Siekam orzechy.
Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki o wymiarach 11/30cm) .
Nagrzewam piekarnik na 180oC, funkcja z termoobiegiem.
Do dużej miski wbijam jajka (najlepiej jeśli mają temperaturę pokojową), mieszam trzepaczką i ciągle mieszając dolewam olej.
W innej misce mieszam ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika.
Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam dokładnie łyżką, dodaję tartą marchewkę i posiekane orzechy, dalej mieszam aż do połączenia składników i przekładam ciasto do formy.
Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut, po upływie tego czasu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto jeszcze na 10 minut.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami gotowe :)