Bezglutenowe bułeczki jaglane

Zdjęcie - Bezglutenowe bułeczki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypieki  bezglutenowe nie należą do tych najłatwiejszych. Jednak pieczenie i spożywanie pieczywa dla osób będących na diecie bezglutenowej jest możliwe.

Przykładem tego jest wieloziarnisty chleb z tego przepisu, czy ten bezglutenowy chleb z dodatkiem jajka.

Należy jednak pamiętać, że wypieki będą się znacznie różniły od tych znanych i puszystych, które można uzyskać dzięki mące pszennej. Bezglutenowe wychodzą bardziej zbite, ale można sobie z tym radzić np. dodając do ciasta namoczone nasiona babki płesznik lub siemię lniane, dzięki którym wypiek nabiera sprężystości.

W podobny sposób działa dodatek w cieście ugotowanej kaszy, a ponieważ królową wśród kasz jest jej jaglana wersja, postanowiłam ja dziś wykorzystać w połączeniu z bezglutenową mąką jaglaną.

Wyszły z tego bułeczki o chrupiącej skórce i delikatnym miąższu.

Zdjęcie - Bezglutenowe bułeczki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezglutenowe bułeczki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezglutenowe bułeczki jaglane Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz.

Porcje: 6

Składniki
  • 450 g bezglutenowej mąki jaglanej
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 250-300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy drożdże i sól.
  2. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i mieszamy składniki do dokładnego ich połączenia, kontrolując ilość dodawanej wody, tak, aby konsystencja ciasta nie była zbyt płynna.
  3. Mokre i plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  4. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placuszki kokosowe z jagodami
2

Placuszki kokosowe z jagodami

aronia aronia
Wiem co jem

Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami
1

Brownie z awokado na mące migd…

food² food²
Food Square

Szarlotka na zimno bez pieczenia
2

Szarlotka na zimno bez pieczen…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tarta z jagodami i jabłkiem

Tarta z jagodami i jabłkiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami

Ciasto z mąki pełnoziarnistej…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka