Bezglutenowe bułeczki jaglane

Zdjęcie - Bezglutenowe bułeczki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypieki  bezglutenowe nie należą do tych najłatwiejszych. Jednak pieczenie i spożywanie pieczywa dla osób będących na diecie bezglutenowej jest możliwe.

Przykładem tego jest wieloziarnisty chleb z tego przepisu, czy ten bezglutenowy chleb z dodatkiem jajka.

Należy jednak pamiętać, że wypieki będą się znacznie różniły od tych znanych i puszystych, które można uzyskać dzięki mące pszennej. Bezglutenowe wychodzą bardziej zbite, ale można sobie z tym radzić np. dodając do ciasta namoczone nasiona babki płesznik lub siemię lniane, dzięki którym wypiek nabiera sprężystości.

W podobny sposób działa dodatek w cieście ugotowanej kaszy, a ponieważ królową wśród kasz jest jej jaglana wersja, postanowiłam ja dziś wykorzystać w połączeniu z bezglutenową mąką jaglaną.

Wyszły z tego bułeczki o chrupiącej skórce i delikatnym miąższu.

Zdjęcie - Bezglutenowe bułeczki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezglutenowe bułeczki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezglutenowe bułeczki jaglane Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz.

Porcje: 6

Składniki
  • 450 g bezglutenowej mąki jaglanej
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 250-300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy drożdże i sól.
  2. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i mieszamy składniki do dokładnego ich połączenia, kontrolując ilość dodawanej wody, tak, aby konsystencja ciasta nie była zbyt płynna.
  3. Mokre i plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  4. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Czosnkowo-ziołowa bagietka z młodymi ziemniakami
1

Czosnkowo-ziołowa bagietka z m…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze!
2

Chleb wieloziarnisty na zakwas…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z samopszy na zakwasie
1

Chleb z samopszy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki orkiszowe z jarmużem

Bułki orkiszowe z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj