Bezglutenowe brownie z malinami
Bezglutenowe brownie z malinami
Dziś na blogu zagości, obiecane ostatnio, brownie z malinami. Jest, jak to brownie, bardzo czekoladowe, ale maliny lekko przełamują czekoladę swoim smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie nie zawiera glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100% masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”.
Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami:
- 175g masła,
- 250g gorzkiej czekolady,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 100 g mąki migdałowej,
- 100g malin.
Masło z czekoladą i solą roztapiam w rondelku na bardzo małym ogniu, często mieszam. W dużej misce ubijam jajka z cukrem, dodaję stopniowo mąkę migdałową a następnie przestudzoną masę czekoladową. Mieszam dokładnie i przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20cm). Układam maliny na cieście.
Bezglutenowe brownie z malinami - przygotowanie Ciasto piekę w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 30 minut z termoobiegiem. Jeśli wolicie żeby brownie było mniej kremowe to można popiec dłużej np. aż do momentu gdy patyczek będzie suchy po wbiciu w ciasto.
Bezglutenowe brownie z malinami Bezglutenowe brownie z malinami gotowe :)