Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego
Przepis podobny do babeczek już robionych, ale przerobiony z myślą o Mężu :) Ponownie wykorzystałam mieszankę ziemniaczano-kukurydzianą. Najlepsze oczywiście zaraz po upieczeniu z pyszną chrupiącą skórką. Następnego dnia również niezłe. Dałam mało cukru, a babeczki i tak są słodkie. Chyba ten dżem im dłużej stoi tym jest słodszy. Przepis bez dodatku substancji zagęszczających :)
Przepis:
- 0.75 szklanki mąki kukurydzianej
- 0.75 szklanki skrobii ziemniaczanej
- 0.25 szklanki poppingu z amarantusa
- 0.5 szklanki dżemu dyniowo-brzoskwiniowego
- 0.25 szklanki cukru trzcinowego demerara
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
- 0.5 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 120ml kefiru
- łyżka oleju
Wymieszać składniki suche. Osobno wymieszać jajko, olej i kefir, wlać do składników suchych. Dodać dżem i wszystko wymieszać. Nałożyć do foremek, piec w 180°C przez 25minut (do suchego patyczka).