Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego

Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego

Zdjęcie - Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis podobny do babeczek już robionych, ale przerobiony z myślą o Mężu :) Ponownie wykorzystałam mieszankę ziemniaczano-kukurydzianą. Najlepsze oczywiście zaraz po upieczeniu z pyszną chrupiącą skórką. Następnego dnia również niezłe. Dałam mało cukru, a babeczki i tak są słodkie. Chyba ten dżem im dłużej stoi tym jest słodszy. Przepis bez dodatku substancji zagęszczających :)

Przepis:

  • 0.75 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.75 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 0.25 szklanki poppingu z amarantusa
  • 0.5 szklanki dżemu dyniowo-brzoskwiniowego
  • 0.25 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 120ml kefiru
  • łyżka oleju

Wymieszać składniki suche. Osobno wymieszać jajko, olej i kefir, wlać do składników suchych. Dodać dżem i wszystko wymieszać. Nałożyć do foremek, piec w 180°C przez 25minut (do suchego patyczka).

Zdjęcie - Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów