Bezglutenowa tarta z warzywami






Post udostępniony przez waniliowa chmurka (@waniliowachmurka) 28 Lut, 2017 o 6:39 PST



Dzisiaj nie będzie słodko :-)
Ponieważ zaraz po słodkościach uwielbiam warzywa, postanowiłam podzielić się z Tobą moim przepisem na wytrawną tartę bez glutenu.
W przygotowaniu jej pomogła mi dziś specjalna forma do tarty z mnóstwem maleńkich dziurek.
Dzięki tym malutkim "wywietrznikom" cyrkulacja powietrza jest lepsza, a ciasto jeszcze bardziej chrupiące.

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta  z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Bezglutenowa tarta z warzywami
/ przepis własny, składniki na formę o śr. 23 cm/


bezglutenowe kruche ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów, można zastąpić je orzechami włoskimi)
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli

farsz:
- 1 mała cukinia
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1 mały por lub cebula dymka
- 200 g kwaśnej śmietany (bezglutenowej)
- 1/3 pęczka świeżego koperku
- 1 jajko
- sól, pieprz

dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju roślinnego (do wysmarowania formy)
- ok. 50 g startego na tarce twardego sera żółtego
- kilka pomidorków koktajlowych
- listki świeżej bazylii

W blenderze mielę orzechy.
Na stolnicę przesiewam wszystkie rodzaje mąki, wbijam jajko. dodaję sól i kawałeczki zimnego masła.
Sprawnymi ruchami zagniatam plastyczne ciasto, owijam je folią spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.
W tym czasie myję warzywa. Cukinię i pora kroję na cienkie plasterki.
Koperek siekam, a czerwoną paprykę kroję w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na mniejsze części.
W misce mieszam śmietanę wraz z jajkiem, przyprawami i koperkiem.
Wyjmuję schłodzone kruche ciasto i rozwałkowuję je na okrągły placek.
Formę smaruję odrobiną oleju i wypełniam ciastem, następnie nakłuwam je widelcem.

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta  z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnie podpiekam je przez 10 minut w 200 stopniach C. (bez termoobiegu).
Na podpieczony kruchy spód przekładam warzywa, a następnie polewam wszystko śmietanowo-jajecznym sosem.
Wierzch dekoruję pomidorkami koktajlowymi, listkami świeżej bazylii i startym żółtym serem.

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta  z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartę wkładam do piekarnika i piekę w nim przez ok. 25-30 minut.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
Smacznego! :-)

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta  z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!


______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Serowa tarta z dynią
1

Serowa tarta z dynią

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tarta cytrynowa z bezą na kokosowym spodzie

Tarta cytrynowa z bezą na koko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z batatem, serem z pleśn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Tarta z ciasta francuskiego z buraczkami i serem

Tarta z ciasta francuskiego z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zakręcona tarta z cukinią, mar…

food² food²
Food Square

Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą

Tarta z ciasta francuskiego z…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką

Tarta z warzywami - z cukinią…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Quiche z kozim serem i cukinią baby

Quiche z kozim serem i cukinią…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj