Bezglutenowa tarta z warzywami
Post udostępniony przez waniliowa chmurka (@waniliowachmurka) 28 Lut, 2017 o 6:39 PST
Dzisiaj nie będzie słodko :-)
Ponieważ zaraz po słodkościach uwielbiam warzywa, postanowiłam podzielić się z Tobą moim przepisem na wytrawną tartę bez glutenu.
W przygotowaniu jej pomogła mi dziś specjalna forma do tarty z mnóstwem maleńkich dziurek.
Dzięki tym malutkim "wywietrznikom" cyrkulacja powietrza jest lepsza, a ciasto jeszcze bardziej chrupiące.
Bezglutenowa tarta z warzywami
/ przepis własny, składniki na formę o śr. 23 cm/
bezglutenowe kruche ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów, można zastąpić je orzechami włoskimi)
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
- 1 mała cukinia
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1 mały por lub cebula dymka
- 200 g kwaśnej śmietany (bezglutenowej)
- 1/3 pęczka świeżego koperku
- 1 jajko
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju roślinnego (do wysmarowania formy)
- ok. 50 g startego na tarce twardego sera żółtego
- kilka pomidorków koktajlowych
- listki świeżej bazylii
W blenderze mielę orzechy.
Na stolnicę przesiewam wszystkie rodzaje mąki, wbijam jajko. dodaję sól i kawałeczki zimnego masła.
Sprawnymi ruchami zagniatam plastyczne ciasto, owijam je folią spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.
W tym czasie myję warzywa. Cukinię i pora kroję na cienkie plasterki.
Koperek siekam, a czerwoną paprykę kroję w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na mniejsze części.
W misce mieszam śmietanę wraz z jajkiem, przyprawami i koperkiem.
Wyjmuję schłodzone kruche ciasto i rozwałkowuję je na okrągły placek.
Formę smaruję odrobiną oleju i wypełniam ciastem, następnie nakłuwam je widelcem.
Następnie podpiekam je przez 10 minut w 200 stopniach C. (bez termoobiegu).
Na podpieczony kruchy spód przekładam warzywa, a następnie polewam wszystko śmietanowo-jajecznym sosem.
Wierzch dekoruję pomidorkami koktajlowymi, listkami świeżej bazylii i startym żółtym serem.
Tartę wkładam do piekarnika i piekę w nim przez ok. 25-30 minut.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
Smacznego! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________